Баровци! Още една къща с басейн в съдебната система

0

- Advertisement -

Семейството на председателя на софийския апелативен съд Даниела Дончева притежава къща с басейн в село Долна Баня, съобщи разследващият сайт Bird.bg. Построяването ѝ е финансирано със средства по Програмата за развитие на селските райони, т.е. построена е като къща за гости. Става дума за над 236 хил. лв.

Имотът е собственост на фирмата на мъжа на Дончева – Илия Карамучев. Финасирането е получено от дружеството му „Далия-88“. В него съдружник е и майката на съдия Дончева.

Според Bird.bg фирмата е отчитала нулеви разходи за персонал. До 2016 г., когато изтича мониторингът върху проекта са записани приходи от 98 хил. лв.

Mediapool изпрати въпроси до съдия Дончева дали имотът е бил ползван по предназначение като къща за гости. От софийския апелативен съд отговориха, че тя не притежава личен имот къща за гости.

- Advertisement -

Дружеството, собственост на съпруга на съдия Дончева, притежава имот, който е бил финансиран от Държавен фонд Земеделие. Той е използван като туристическа къща за гости в изискуемия програмен период, за което са извършвани съответните проверки от компетентните органи“, заявиха оттам.

Дончева е поредният висш магистрат, за когото се разбира, че разполага с подобен имот. В края на миналия месец стана ясно, че шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков е купил къща с басейн в село Пчелин близо до Костенец срещу едва 10 хил. лв.

Беше добра офертата“, коментира Чолаков.

Съдия Дончева е втори мандат начело на софийския апелативен съд. В първия ѝ избухна скандал след като съдия Милен Василев остави на видно място свое писмо до Дончева, в което обясни, че я подозира в действия „със силен корупционен мирис“ заради разпределение на дело за активи на фалиралата Корпоративна търговска банка. След това Висшият съдебен съвет отказа да ѝ наложи дисциплинарно наказание.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече