Разпада ли се ДСБ? Знакови фигури зарязаха Атанасов и партията

0

- Advertisement -

Размирни времена настанаха в ДСБ. Председателят на структурата в столичния район „Лозенец“ Елена Спасова бе изключена. Тя бе един от вътрешните опоненти на лидера Атанас Атанасов. Дори издигна кандидатурата си миналата зима при избора на председател на партията, но я оттегли в полза на Цецка Бачкова. По-късно днес и самата Бачкова обяви във Фейсбук, че напуска партията.

Спасова обяви, че е изключена заради уронване на престижа на ДСБ след изразено от нея инакомислие. „По-зрелите от вас помнят времената, когато Партията беше права, дори когато греши“, написа тя във „Фейсбук“. Смята да обжалва санкцията. „В националната политика разпознаваеми лица остават един генерал и неговият бард. 800 + 300 преференции“, написа още тя, визирайки Атанасов и (вероятно) Стоян Михалев.

Шефът на вътрешния арбитраж Иван Димитров заяви пред „Сега“, че изключването е заради течащи отдавна несъвместими прояви с партийните принципи и с устава. Конкретно като провинение той посочи нейни изказвания срещу Украйна. Била против позициите на ДСБ по въпроса. Всичко това било видно от постовете й в социалните мрежи. Вероятно поради този изваден мотив срещу нея Спасова припомни вчера във „Фейсбук“ стар свой пост. В него осъжда нападението на Русия. „Дълбоко осъждам всяка агресия към чужд народ и чужда държава. Цивилизованият свят не биваше да допуска това, но го допусна. Допусна го поради слабо лидерство, недалновидна политика и подценяване на противника“, пише на 26 февруари Спасова.

Успоредно Димитров не скри, че тя е имала противоречия с партийното ръководство. Постове пишела и срещу него. А според устава, публични нападки срещу ръководството били равносилни на нападки срещу цялата партия и нейната политика. Димитров каза още, че решението за изключване било доста тежко, но подкрепено в крайна сметка от тримата членове на арбитражната комисия. Няколко пъти опитал да говори със Спасова – напразно. Той каза още, че всяка партия, и особено ДСБ, живее с критични мнения, но мястото им било на вътрешните форуми. 

- Advertisement -

Напускането на Цецка Бачкова е сериозен удар за ДСБ. Тя е бивш депутат от „Демократична България“ и през февруари т.г. атакува лидерския пост в партията си на свиканото тогава Национално събрание на дясната формация. Тогава Бачкова беше победена от Атанасов, макар и неособено убедително, а самият форум премина с тежки скандали и разправии между партийците, някои от които станаха достояние на публиката, благодарение на изтекли видеозаписи.

В поста си във Фейсбук, с който обяви напускането си, Бачкова посочва, че е изгубила вярата си, че ДСБ е нейната партия. „Не искам и не мога повече да бъда параван на подмяната и да крия тревогата си, че сме се отклонили от големите си цели и правилния път“, казва тя. По думите й, дясната формация се е превърнала в „маргинализиран придатък и удобна патерица на по-амбициозни политически сили, за жалост дори неотговарящи на идеологията и принципите, зад които аз твърдо още стоя“. Бачкова не конкретизира за кого говори, но сред бившите й съпартийци отдавна цари недоволство от водещата роля, която заема „ДаБГ“ в общата им коалиция „Демократична България“.

Други членове на партията също са напуснали. Сред тях е Жени Шиер, също от ДСБ – София. „В процес е чистка на неудобните членове и изключването започна“, написа тя в мрежите. По този повод Иван Димитров пък каза, че други хора не са изключвани.

Събитията в ДСБ повлякоха отрицателни реакции извън партийните среди. „Лош знак са изключванията от ДСБ, много лош. Не се бъркам в партийни работи, но остава лош привкус. Така правят в БСП, така правят в ГЕРБ, в ДПС за да укрепят лидера или група около него. Но в демократична партия да не можеш да устоиш на различното мнение е много лош знак. Най-вече на задрямалия съветски човек. Сигурен съм че имат основания, но липсата на публичност говори, че основанията не са за пред публика, което пак връща темата към „съветския“ човек“, коментира в мрежите общественикът Илиян Василев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече