The Times: Русия се готви за електромагнитни удари срещу Украйна

0

- Advertisement -

Според експерти въоръжените сили на Руската федерация разполагат с елекромагнитно импулсно (ЕМИ) оръжие, което може да извади от строя инфраструктурни обекти.

Руските специални сили в Украйна са оборудвани с оръжия, които могат да извадят от строя всички електронни устройства в радиус от повече от 10 км. Това съобщава The Times, цитиран от украинския Фокус.

Електромагнитен импулсен удар може да извади от строя гражданската инфраструктура на Украйна, което може да нанесе опустошителен удар върху способността й да се защитава. За да направи това, Руската федерация е разработила неядрени боеприпаси EMИ, които могат да бъдат изстрелвани от Земята.

„EMИ ударите оставят много малко видими следи, така че е трудно да се разбере дали някой вече е бил използван, без да сте на място, за да разследвате“, каза Джъстин Брок, старши сътрудник в мозъчния тръст Кралския институт за обединени въоръжения (RUSI).

Сега Руската федерация се опитва да спре електроснабдяването и водоснабдяването в Украйна. EMИ удар може да причини сериозни щети на украинската инфраструктура.

- Advertisement -

Няма да има масова загуба на живот, както в случай на пряка ядрена атака, но EMИ удар все още ще счита за акт на значителна ескалация и вероятно ще провокира отговор от НАТО.

Томас Уитингтън, експерт по електронна война в RUSI, каза, че Западът отдавна е гледал на EMP удара като на прелюдия към ядрена война и използването му в Украйна може да се тълкува от НАТО като стъпка към по-смъртоносни ядрени атаки.

Вероятността за това обаче не е толкова голяма. Директорът на геополитическите изследвания Джеймс Роджърс смята, че Путин търси глътка въздух, електромагнитна атака може да обърне хода на войната.

„Ударът на EMИ може да осигури пробив, който ще обърне нещата за него (Путин). Но не мисля, че той вече е в тази позиция. Истинската стъпка към ескалация – ако има такава – е, ако украинците върнат територия, която са загубили и започват похода към Крим“, смята анализаторът.

Припомняме, че в Руската федерация обявиха успешното използване на електромагнитни пушки „Ступор“. Той заглушава сигналите на БПЛА, лишавайки оператора от контрол.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече