Заместители: Швеция и Франция ни дават изтребители, докато чакаме американските F-16

0

- Advertisement -

Българското правителство изглежда се доближава до постигането на споразумение за наемане на временни изтребители след провеждането на разговори с Швеция и Франция, докато югоизточната европейска страна очаква американски F-16. Това съобщава базираното в Ню Йорк дигитално списание за стратегията, политиката и технологиите в областта на отбраната „Breaking Defense“, цитирано от БГНЕС.

Потенциалното придобиване на изтребители беше предизвикано от Lockheed Martin, когато отложи доставката на самолети F-16 Block 70 за София от 2023 г. за 2025 г. поради проблеми с доставчика заради COVID-19. Това означава, че те няма да влязат в експлоатация преди около 2028 г., информира изданието.

„По този начин България се нуждае от „временен“ тип, който да замени остаряващия флот от МиГ-29 и който се очаква да бъде неизползваем поради проблеми с поддръжката от края на 2023 г. нататък“, заяви говорител на българското Министерство на отбраната (МО) в изявление за „Breaking Defense“. „Докато F-16 достигнат пълни оперативни способности около 2028-2030 г., ще трябва да се използват временни изтребители за целите на изпълнението на мисията Air Policing във въздушното пространство на България“, обясни говорителят.

Придобиването на временни изтребители е започнало с изпращането от България на писма до САЩ, Швеция, Франция, Израел, Нидерландия, Испания и Италия, в които подробно се описва възможността за наемане на самолети втора употреба. Нидерландия, Испания и Италия са потвърдили, че не могат да изпълнят искането, според говорителя на българското МО. Говорителят не каза как са реагирали САЩ, а представител на Държавния департамент заяви, че не коментират „потенциални/предстоящи трансфери на оръжия“. „Швеция и Франция отговориха положително на нашето искане“, заяви говорителят.  „Започнахме разговори с двете за проучване на възможностите за временното придобиване на изтребители.“

Швеция би могла да предложи самолети Saab JAS 39 Gripen C/D, а Франция да предложи своите самолети Mirage 2000 или Rafale.

Както шведското, така и френското правителство не са отговорили на запитванията за коментар. В стремежа си да разреши проблемите с поддръжката на МиГ-29 България е провела разговори и с Полша, тъй като последната също експлоатира самолетите и би могла да предложи на България начин за потенциално обслужване на флота след 2023 г.

- Advertisement -

Първият транш от осем изтребителя F-16 Block 70 беше договорен между България и САЩ през 2019 г., а вторият транш от осем изтребителя беше одобрен от Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността през април 2022 г. Народното събрание на България прие „етап 2“ от плана за инвестиционни разходи за втория транш „по-рано този ноември“, потвърди говорителят на МО.

Миналия месец Държавният департамент заяви, че F-16 „ще осигурят на България флотилия от модерни многоцелеви бойни самолети, ще подкрепят способността на България да защитава въздушното си пространство, ще укрепят регионалната сигурност и ще повишат оперативната съвместимост на българските ВВС със САЩ и НАТО“. Първоначално Lockheed разкри проблемите с доставчика заради COVID-19 по програмата F-16 Block 70 през ноември 2021 г., две години след като България поръча самолетите.

Тези проблеми обаче вече изглеждат зад гърба на производителя, тъй като той планира „значително“ увеличаване на производството на изтребителя през 2023 г., според говорител на Lockheed. Сглобяването на първия F-16 Block 70 за България е започнало в производствената база на Lockheed Martin в Грийнвил, САЩ, заедно с други модели, поръчани за Бахрейн и Словакия, заяви говорителят. „Първият самолет F-16 Block 70 е в заключителни етапи на окончателно сглобяване и проверка (FACO) и боядисване и сега се подготвя за първия си полет, който очакваме да се случи в началото на следващата година“, каза той. Говорителят също така описа подробно как се подготвят плановете за партньорство с България, след като самолетите ѝ бъдат окончателно доставени. „Днес България изгражда необходимата инфраструктура, обучава пилоти и подготвя персонал за техническо обслужване, който да поддържа операциите с F-16, когато самолетите пристигнат в страната“, каза говорителят пред „Breaking Defense“, визирайки планирания „солиден пакет за индустриално участие“. „Всъщност българските пилоти вече са в САЩ през последните няколко години за обучение.“

Оперативно съвместимият самолет на НАТО разполага с редица ключови възможности и технологии, включително радар APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA) на Northrop Grumman, „модернизирана“ пилотска кабина, приспособени горивни резервоари и удължен експлоатационен живот от 12 000 часа, според производителя. Той също така изчислява, че в момента в Европа се експлоатират „почти“ 700 F-16.

Рекапитализацията на флота от изтребители идва в момент, когато България се опитва да преодолее политическите борби по въпроса дали да доставя оръжия на Украйна – ожесточен дебат, който почти доведе до разпадането на коалиционното правителство.

 Първоначално беше постигнат компромис за подпомагане на ремонта на украинското военно оборудване, но според Блумбърг българските депутати са одобрили „първата пратка военна помощ“ за Киев на 3 ноември. Подобен ход ще бъде приветстван от Украйна, но едва ли ще възстанови напълно наранения имидж на България на международната сцена, завършва „Breaking Defense“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече