Адв. Кашъмов: Държавата хищно укрива важна информация (ВИДЕО)

0

- Advertisement -

Държавата хищно укрива важна за обществото информация, независимо че от 22 години съществува специален закон как и защо трябва да я предоставя. Това стана ясно от участието на адвокат Александър Кашъмов в предаването на „Сега“ (О)позиция.

„В това отношение прокуратурата е уникална институция. За всички години, в които се прилага Законът за достъп до обществена информация не съм виждал подобно шизофренно поведение в никоя друга институция. За едни дела се дава пълна информация, публикуват се ЕГН-та, домашни адреси, свидетелски показания и какво ли не още. А по други дела се оказва, че дори кой е наблюдаващият прокурор и на какъв етап е делото, е много голяма тайна.“, обясни адвокатът. 

- Advertisement -

Според него големият проблем е изключително необективното и неадекватно прилагане на института на следствената тайна и на задължението да се предостави информация. „И за прокуратурата, както за всички други институции, важи конституционният принцип – правото на информация е основно, то се ограничава само по изключение“, посочи той.

Кашъмов коментира и липсата на откритост на Министерството на здравеопазването, което настоява всеки желаещ да прочете обобщения анализ за ковид в България – да го иска по реда на Закона за достъп до обществена информация, вместо  да го публикува на сайта си. Той критикува това поведение и подчерта, че „цялостно имаме основание за призив към МЗ да оправи своята политика по предоставяне на достъп до обществена информация“. По същия начин МЗ не публикува и критериите за избор на терен за детската болница.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече