САЩ искат конфискация за санкционирания и у нас Малофеев

0

- Advertisement -

Американската прокуратура поиска да бъдат конфискувани 5,4 милиона долара от банкова сметка в САЩ на руския бизнесмен Константин Малофеев, предаде Ройтерс ,цитирана от БТА. Вашингтон включи Малофеев в списъка си със санкции в края на 2014 г., понеже смята, че той финансира сепаратистите в Източна Украйна и Крим. Той има и 10-годишна забрана да влиза на територията на България.

Федералните прокурори в Ню Йорк посочват, че конфискуването на парите е правомерно, защото Малофеев се е опитал да ги прехвърли на свой бизнес партньор в нарушение на американските санкции.

Според обвинението през март 2014 г. Малофеев е използвал фиктивна компания на Сейшелските острови, за да инвестира 10 милиона долара в акции в тексаската банка „Стратеджик гроут банкорп“  (Strategic Growth Bancorp). На следващата година той е продал фиктивната компания за един долар на неназован гръцки бизнес партньор, като споразумението е било сключено със задна дата – юли 2014 г., когато санкциите все още не са били наложени.

Банката в Тексас обаче е продължила да счита Малофеев за собственик на акциите и е сигнализирала министерството на финансите за действията му.

Прокурорите твърдят, че акциите на Малофеев са били конвертирани в пари в брой и депозирани в блокирана сметка, когато през 2016 г. „Стратеджик гроут банкорп“ се слива с базираната в Денвър „Сънфлауър банк“ (Sunflower Bank). 

През март американското министерство на правосъдието създаде федерална работна група „Клепто кепчър“ („KleptoCapture“), която е ангажирана с изпълняването на санкциите срещу финансите на руски олигарси, за да бъде засилен натискът срещу Русия за прекратяване на инвазията ѝ в Украйна. В резултат на това бяха издадени заповеди за конфискуване на яхти и самолети, собственост на хора, за които има подозрения, че са свързани с руския президент Владимир Путин.

Освен това американската прокуратура повдигна обвинения и на няколко руснаци и различни техни партньори от САЩ и Европа за нарушаване на санкциите.

Самият Малофеев беше обвинен през март в заобикаляне на санкциите и използване на съучастници за тайно придобиване на медии в цяла Европа.     

- Advertisement -

Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) се похвали с 10 годишните забрани за влизане в България на руския генерал Леонид Решетников и руския бизнесмен Константин Малофеев в годишния доклад за дейността си през 2019 г., публикуван на страницата на специалната служба, напомня „Сега“.

Макар и да не бяха споменати поименно, двамата са вкарани в случая с разследването за шпионаж срещу председателя на движението „Русофили“ Николай Малинов. Според годишния доклад на ДАНС, именно агенцията е подготвила материалите срещу Малинов, след което специализираната прокуратура го обвини в шпионство по Глава Първа от Наказателния кодекс, както и за организиране на престъпна схема за изпиране на пари и финансиране на мероприятия, засягащи националната сигурност на страната. 

„В този контекст двама граждани на Руската федерация са включени в информационния масив на нежеланите в страната чужденци и им е наложена 10-годишна забрана за влизане в страната“, пише в отчета на ДАНС. Именно това са Леонид Решетников и Константин Малофеев. Всичко това е посочено от ДАНС като „съществен резултат при противодействието на чужди специални служби“ от нейната дейност.

Имената на Решетников и Малофеев са отдавна известни в България, но именно покрай делото срещу Малинов, образувано през септември м.г., те се появихаа в друг контекст. Това стана след като тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров и неговият бъдещ предизвестен приемник Иван Гешев обявиха публично, че председателят на Национално движение „Русофили“ Николай Малинов е предавал срещу заплащане класифицирана информация на руските организации „Двуглав орел“ и Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ), в които водеща роля играе бившият генерал от КГБ Леонид Решетников. 

КОЙ е Малофеев:

Руският бизнесмен Констатин Малофеев е в санкционния списък на ЕС и САЩ заради анексирането на Крим и сепаратистите в Донбас от 2014 г. Причината е, че финансирал проруските сепаратисти в Източна Украйна чрез фондация. Това правеше малко странна забраната и на българската ДАНС при положение, че той така и не може да влиза изобщо в страна от ЕС заради въпросните санкции.

ЕС го държи отговорен за финансирането на проруски сепаратисти в Източна Украйна чрез фондацията „Св. Василий Велики“. Той отрича. Срещу Малофеев е образувано наказателно производство в Украйна. 

Роденият през 1974 г. Малофеев създава и православно-патриотичен телевизионен канал „Цариград“, от който се „оттегля“ със създаването на движението „Двуглав орел“. В началото на 2019 г. Малофеев се озовава и във „Всемирния руски народен събор“ – международна организация под егидата на Руската православна църква. Той е заместник на председателя – руският патриарх Кирил.

Изповядва тези на най-консервативното християнство – срещу абортите, ваксините, гей браковете, правата на децата, западния свят и либерализма като цяло. Тези позиции Малофеев комбинира с монархизъм и национализъм. Често го наричат „православен олигарх“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече