Колко про Путин може да е bg Facebook? (ВИДЕО)

0

- Advertisement -

Близо четири милиона са потребителите на Facebook в България. Но все по-често социалната мрежа започва да се държи враждебно към тях, блокирайки профилите им поне за месец. В повечето случаи без конкретни обяснения и причини. Кой модерира Facebook у нас? Защо го прави точно така? Кога се намесва изкуственият интелект и кога човешкият? Кой кого докладва и докъде стига силата на троловете? Чия среда е по-замърсена – виртуалната или реалната?

Един от примерите – Facebook профилът на главния редактор на BIRD.BG Атанас Чобанов беше свален за 30 дни след споделяне на публикация на Европейския парламент, обявил Русия за държава-спонсор на тероризма. В отговор BIRD публикува личните профили на десетки служители на TELUS International България, призовавайки да избират между репутацията и възнаграждението си. Казусът предизвика остри разнопосочни реакции, пореден дебат за качеството на модерацията на българския Facebook и противоречия относно кои профили, публикации и коментари се цензурират и кои минават между капките.

- Advertisement -

Многократно блокиран беше и профилът на Христо Комарницки. Ето какво мислят още журналистът  Димитър Стоянов от BIRD.bg, както и бившият министър на електронното управление Божидар Божанов, който има идеи как да бъде решен проблемът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече