Внезапна капитулация на Путин?

0

- Advertisement -

Внезапната капитулация на руския президент Владимир Путин е реална възможност, пише за в. „Дейли телеграф“ експертът по международни отношения Кон Коглин, който е и редактор на британското издание по въпросите на отбраната, предаде БТА.

Руският президент най-накрая осъзнава, че губи войната и това води до загуба на апетит за сражения, обяснява Коглин. Фактът, че Владимир Путин отмени годишната си пресконференция е сигурна индикация, че нещата за него не вървят добре. Обичайно голямата пресконференция на Путин е повод за руския лидер да парадира с постиженията си. Въпросите, които му задават на нея, са предварително съгласувани, за да не бъде хванат неподготвен. Големите пресконференции продължаваха по четири часа и половина, като руският президент имаше възможност да демонстрира първокласните си способности в дезинформирането, отбелязва Коглин.

Жалко е, че тазгодишната пресконференция беше неочаквано отменена, тъй като щеше да е уникално да чуем какво би казал Путин за начина, по който се развива „специалната военна операция“ в Украйна, и за това как живеят хората в украинските територии, които Русия обяви за свои. Разбира се, става дума за тези територии, които украинците все още не са си върнали, уточнява с известна ирония Коглин. Макар Кремъл да не даде задоволителен отговор на въпроса защо пресконференцията беше отменена, се наложи мнението, че предвид поредицата от унизителни неуспехи на руснаците в Украйна, Путин не би рискувал да се покаже пред хората, дори и на внимателно подготвено събитие, каквото е годишното му медийно шоу.

- Advertisement -

Въпреки подготовката на Путин пак би му се наложило да коментира голям брой тежки въпроси, да поднася съболезнованията си на семействата на загиналите и да обяснява защо стратегически градове като Херсон вече не са под контрола на руските сили. Кремъл знае, че дори собствената му пропагандна машина не може да скрие факта, че 2022 г. е истински провал за Путин и за руските въоръжени сили. Руският народ вече добре знае за понесените загуби, като от най-скорошните социологически проучвания става ясно, че понастоящем само един от четирима руснаци поддържа тази нова „Велика отечествена война“.

Путин е в дефанзивна позиция не само на бойното поле. Каквото и да разказват поддръжниците му по света, западните санкции отслабват руската икономика, а надеждите на Кремъл, че високите цени на петрола ще оздравят финансите, не се материализираха, изтъква Коглин. Путин вече не разполага с много опции и във връзка с това се появиха мнения, че руският лидер може би ще бъде заинтересуван от преговори, с които да бъде сложен край на насилието.

Някои западни лидери, сред които американският президент Джо Байдън и френският президент Еманюел Макрон, настояват за дипломатическо уреждане на конфликта. Появиха се даже твърдения, че те оказват натиск на украинския президент Володимир Зеленски да започне преговори с Москва. Нов кръг от преговори биха помогнали на Путин да преодолее част от непосредствените си проблеми, което и обяснява скорошното му изявление, че е „отворен“ към тази идея.

Макар всяка една инициатива, която би довела до край на кръвопролитието, да е добре дошла, от ключово значение е западните лидери да не попадат в капана на Путин. Преди да нахлуе в Украйна Русия водеше мирни преговори с Киев като част от Минските споразумения, но тези преговори не доведоха до нищо. Освен това в евентуалното мирно споразумение трябва да бъде отделено внимание на въпроса за многобройните военни престъпления, извършени от силите на Путин, откакто нахлуха в Украйна. Преговорите за прекратяване на конфликта са добра идея, но Путин не трябва да остане ненаказан, заключава Коглин.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече