Ще я огрее ли НАП? Бюджетът чака 100 млн. лв. авансово от „Лукойл“

0

- Advertisement -

Очаква се през тази седмица „Лукойл България“ да преведе в бюджета до 100 млн. лв. като авансов данък върху свръхпечалбата си. Това стана ясно от думите на служебния министър на финансите Росица Велкова в отговор на журналистически въпрос.

Според нея няма промяна в позицията на „Лукойл“ за готовност да прехвърли оперативната дейност на рафинерията в Бургас да се прехвърли в България и да започне да плаща данъците си в страната.

Преди месец от „Лукойл“ обявиха на съвместна пресконференция с правителството в Министерския съвет, че от 1 януари догодина „Лукойл Нефтохим Бургас“ и „Лукойл България“ прехвърлят икономическата си дейност, приходите и данъците в България. Условието бе да се позволи на рафинерията да продължи да изнася продукти в Европейския съюз и в трети страни и след 5 декември, когато в сила влезе забраната за внос на руски петрол в ЕС с изключение на няколко европейски членки, сред които и България. Забраната се тълкува от някои политически сили у нас като важеща и за износа на произведените от руския суров петрол горива. Служебният кабинет обаче свали въведената от предишното правителство на „Продължаваме промяната“ забрана за износа и сега това е възможно до март 2023 г. Очакването беше дотогава да има повече изрична яснота за този експорт, но преди дни ЕК в новия пакет санкции срещу ЕК изрично посочи ембаргото върху износа на произведени по силата на дерогацията продукти от руски петрол за ЕС и трети страни, с изключение на някои нефтопродукти за Украйна.

- Advertisement -

Преди месец от „Лукойл“ обявиха, че при предлаганата от тях схема в бюджета догодина могат да влязат 700 млн. лв., които държавата да използва за компенсации за бизнеса заради високите цени на енергийните носители.

Според приетите окончателно промени в закона за корпоративното и подоходно облагане петролните и газови компании ще дължат 33 процента данък върху свръхпечалбите си. В обхвата на изискването попадат 32 дружества. Средствата от облагането на свръхпечалбите ще постъпват до 30 юни, но могат да бъдат направени и авансови вноски, какъвто ще е случаят с „Лукойл“.

Размерът на изземаната свръхпечалба ще се определя като се усредни печалбата на дружествата за предходните четири години – от 2018 до 2021 г., увеличи се с 20% и разликата с печалбата за 2022 г. се облага с 33%.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече