Морал от ИТН? Дългия си прибира вече цялата субсидия

0

- Advertisement -

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ е започнала да получава партийната субсидия в пълен размер след последните парламентарни избори през октомври, на които не успя да прескочи 4-процентната бариера и да влезе в парламента. Това показва проучване на Mediapool. Държавата е превела на партията цялата дължима сума от 191 616 лева, която е за периода октомври – декември 2022 г., става ясно от документите.

Партийната субсидия по закон е 8 лева на получен глас на парламентарните избори. Тя се полага на партиите, които имат поне 1% от гласовете. Цялата сума се превежда на четири равни вноски – по една за всяко тримесечие. На 2 октомври за ИТН гласуваха 96 071 души, което прави 3,83%.

До този момент ИТН е получавала по един лев на глас, което е видно от публично достъпната информация. От началото на годината до 1 октомври партията е получила общо 187 200 лева. След последните избори сумата за ИТН рязко нараства, въпреки че подкрепата за партията се срина.

ИТН винаги е подавала предварително заявление, че желае да получи субсидия до размера на 1 лев за получен глас и толкова са били превеждани от държавата, пише Mediapool. След изборния провал такава декларация не е била подадена и държавата е превела цялата сума.

През август, обяснявайки се защо няма намерение да спази закона и да подаде имуществената си декларация в публичния регистър на антикорупционната комисия, Трифонов отново подчерта, че ИТН не приема партийна субсидия над 1 лв. на глас и е спестила на данъкоплатците 3 755 528 лева, „защото така е морално“.

Ето целия пост на пишман политика оттогава във Фейсбук-а му:

От различни страни чувам въпроси, преминаващи в крясъци: “Декларацията, Слави, защо не си подал имуществена декларация, нали си лидер на партия, която получава партийна субсидия, да видим ние какви пари имаш”.

Сега ще обясня за декларацията, само ми дайте една минутка преди това да ви кажа за субсидията.

Понеже смятам, че моралът е над закона, “Има такъв народ” по закон трябва да получава субсидия от 8 лева на получен глас, т.е. откакто “Има такъв народ” е активна политическа партия, тя е трябвало да получи

4 229 032 лева от вашите пари под формата на субсидия. Защото такъв е законът.

Обаче, по морал, беше проведен референдум, на който вие ясно се изразихте, че субсидията трябва да е 1 лев. И затова ние сме върнали

- Advertisement -

3 755 528 лева от вашите пари в държавния бюджет. Защото така е морално.

И забележете, нито една друга партия не е постъпила така. Нито “Продължаваме промяната”, нито ГЕРБ, нито БСП, нито ДПС, нито “Демократична България”, нито “Възраждане”. Нито една друга партия не е решила, че моралът е над закона, че вие сте се произнесли какъв трябва да е размерът на субсидията и че е морално да върнат вашите пари в бюджета. Не виждам това да е голям скандал в медиите. Даже направо не виждам медиите да го отразяват това. Но така решили – така направили.

Между другото, благодарение на разкритията на моя екип как години наред партиите са получавали десетки милиони левове повече за субсидии, отколкото им се полага по закон, над 14 милиона от вашите пари бяха върнати обратно в бюджета. А ако не бяха нашите разкрития от 2019г., със сигурност партиите щяха да откраднат още десетки милиони левове от парите ви. И да си трайкат, както са си трайкали години наред.

И пак между другото, блюстители на върховенството на закона като партия ДСБ, която е част от “Демократична България”,

не изпълни закона да върне надвзетите от нея 47 000 лв. субсидии, че се наложи НАП да им ги вземе насила. С лихви.

И това не виждам да е голям скандал в медиите. Даже направо не видях въобще да го отразят.

И сега интересният въпрос – колко пари има Слави?

Има контролни органи в държавата, които знаят отговора на този въпрос. И така е редно. Направени са ми много проверки и цялата информация е в ръцете на контролните органи, които са длъжни да съблюдават изпълнението на закона. При всичките проверки не е открито нищо незаконно и нищо нередно. Аз съм платил глоба затова, че не съм подал декларация, т.е. с неподаването на декларация съм провокирал контролните органи да извършат проверки, с което да установят нарушил ли съм закона.

Не съм!

В начина, по който съм спечелил парите, които имам, не съм нарушил никакъв закон, платил съм си данъците и само ще отбележа, че всичко това се е случило пред очите ви, защото се е случило по телевизията.

Бих могъл да съм нелюбезен и да ви попитам дали вярвате, че Асен Василев, Бойко Борисов, Корнелия Нинова имат толкова пари, колкото са написали в декларациите си? Но ще оставя този въпрос да си го задавате вие. Или пък да си го задават контролните органи, които не съм чул да са направили проверка на изброените по-горе лица. Т.е. този, който трябва да знае какви пари имам и какво имущество имам, и най-вече – нарушил ли съм закона, този, който трябва да знае – знае. За останалите тази информация би била просто сеир и задоволяване на жълто любопитство. Това мисля аз за морала и закона.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече