Пловдивският кмет – болен за сесия, здрав за банкет

0

- Advertisement -

Трагикомичният екшън в Пловдив продължава. След като в понеделник през деня кметът Здравко Димитров отсъства от ключовата за града и доста бурна сесия на общинския съвет, вечерта се е появил на общински банкет. Коледното парти е било в Новотела, а за него информира сайтът „Под тепето“, позовавайки се на снимка в социалните мрежи на празнуващи общинари. По информация на представители на администрацията, Димитров отсъства от сесията заради болничен. Той бе болен и на ноемврийското заседание на съвета, което също бе важно и бурно.

В началото на ноември Бойко Борисов и самият Димитров съобщиха, че догодина на местния вот ГЕРБ ще издигне друга кандидатура. Това вероятно е причината кметът да се държи като „при уволнение“. А и да се случват ред управленски безобразия.

Едно от тях са събитията около терена в парк „Отдих и култура“, над който виси реална заплаха от застрояване. Димитров съобщи в социалните мрежи, че е сформирал комисия, която да установи контакт със собствениците на земята, за да се търси решение:

„Издадох заповед, с която сформирам комисия от експерти и общински съветници, за да преговарят със собствениците на спорния парцел от близо 80 дка в парк „Отдих и култура“. Още миналата седмица обявих публично, че ще инициирам среща с тях, за да потърсим най-разумното решение в полза на гражданите. Винаги ще търся обществен консенсус за темите, важни за пловдивчани.“

Както е видно, от изявлението на Димитров не става ясно за какво точно ще преговаря комисията. Според съветничката от ДБ Добромира Костова общината смята да купи земята. Тя реагира остро, показвайки проблема в дълбочина с пост във Фейсбук:

„Внимание! Внимание! Пак ще се дават милиони на нашите хора! Един път им дадоха много много парцели за десетки милиони „в замяна“, сега ще купуват парка, вместо да минат процедура по отчуждаване, както ТРЯБВАШЕ да стане и с ДВАТА парцела на Тея в „Отдих и култура“.

Обяснявам:

1. Тази година се извърши една от кражбите на мандата, когато под благовиден претекст, че ще придобиваме терен в Парк „Отдих и култура“ се гласува да се заменят няколко много апетитни общински терени на стойност многократно над стойността на отчуждаването, което ТРЯБВАШЕ да се предприеме по закон, тъй като теренът имаше отреждане за зеленина. Припомням, че тогава в зала предложих да НЕ се прави замяна срещу парцели, а да се мине по процедура по отчуждаване с парични средства и предложението ми не беше прието.

- Advertisement -

2. С новия ОУП на съседния терен от 81 дка му беше отнето незаконо отреждането за зеленина и така вече няма как да се мине по процедура за отчуждаване. И сега Зико е измислил да купува терена на многократно многократно по-висока стойност с парите на пловдивчани. Вместо да отчужди, както трябваШЕ.

Същият собственик на двата терена. Зико първо му подари 7 парцела, сега ще му дава още милиони. И в двата случая брутална кражба от парите ни.

Призовавам Община Пловдив веднага да предприеме процедура по частично изменение на ОУП и да смени отреждането на парцела от 81 дка на „зеленина“, да изработи служебно ПУП за „зеленина“ и да пристъпи към процедура по отчуждаване.

Не сме глупаци, г-н Димитров.“

Междувременно стана ясно, че тази вечер ще се проведе граждански протест с искане за извънредна сесия на съвета. Поводът – да не се правят опити за подаръци на Георги Гергов за Панаира, както се случи в понеделник:

Кметът Димитров намери време да уважи още едно събитие – откриване на изложба в Пловдив на съпартиеца Красен Кралев. Бившият спортен министър и настоящ депутат от доста време живее в амплоа и на художник. Изложбата се казва “Вдъхновения 4”. Така сесията оня ден се оказа единственото важно пропуснато от Димитров събитие – ако му е важно, разбира се.

Източник: „Сега

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече