„Катаргейт” застрашен от теч на  информация

0

- Advertisement -

Повторното изтичане на информация от разследването по големия корупционен скандал „Катаргейт“ е „опасно“ за осигуряването на правосъдие. Това коментира белгийският министър на правосъдието Винсент Ван Куикенборн, цитиран от „Политико“, който обеща да не остави „камък върху камък“ в разследването за корупция, разтърсило ЕС.

„Катаргейт“ се очерта като един от най-големите корупционни скандали в историята на ЕС. Полицията в Белгия и в момента разследва обвиненията, че хора, работещи от името на домакина на Световното първенство по футбол Катар, са плащали огромни подкупи на европейски политици, за да повлияят на политиката на Брюксел. От 10 декември насам са направени поне 20 обиска в жилища и офиси в Брюксел, иззети са мобилни телефони, компютри и над 1.5 млн. евро в брой.

Бяха арестувани и четирима заподозрени по предварителни обвинения в „участие в престъпна организация, пране на пари и корупция“, сред които и гръцкият евродепутат Ева Кайли. Тя бе отстранена от поста заместник-председател на Европейския парламент след избухването на скандала, а наскоро стана ясно, че ще остане в ареста поне още един месец. Самата Кайли направи частични самопризнания за участие в организирана престъпна група, свързана с корупция в полза на Катар и Мароко.

- Advertisement -

Някои от адвокатите на заподозрените вече критикуват белгийското разследване, като поне един от тях е написал до съдебната власт, че „има огромен процедурен проблем“ поради изтичането на ключови документи към медиите. Вестниците действително изнесоха пикантни подробности за открити тайници с пари и признания, които далеч надхвърлят официалните съобщения.

Проблемът за белгийските следователи е, че защитата може да се възползва от този теч на информация, за да атакува процедурни пропуски по делото и да твърди, че правото на професионална тайна и правото на достъп до запечатани документи са били нарушени.

В интервю за „Политико“ Ван Куикенборн заяви, че федералната прокуратура е започнала наказателно разследване на подобно изтичане на информация, за да запази доверието в съдебния процес. „Защитата може да използва това, разбира се, защото презумпцията за невиновност е друг принцип на нашата правова държава. Не е работа на пресата да започва да осъжда хората предварително. Това, разбира се, е деликатно – това е опасно“, каза той, говорейки от защитено жилище, където прекарва Коледа поради заплахите срещу него от страна на престъпни групировки като наркобанди.

Белгийският министър на правосъдието внимаваше да не разкрива подробности от разследването, тъй като това би могло да попречи на делото. Той обаче потвърди, че белгийската държавна сигурност, в сътрудничество с няколко други европейски разузнавателни служби, е била в основата на разследването, като добави, че проверката е започнала още през март 2021 г. Той подчерта: „Нашата белгийска съдебна система работи много добре с италианската съдебна система по това досие“. Трима от четиримата заподозрени, на които са повдигнати предварителни обвинения, са италианци, пише „Сега“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече