Защо Путин не е борец за православие?

0

- Advertisement -

Много хора смятат, че Путин и хората около него са носители на някакво непокварено, чисто православие. Смятат също, че войната, която се води в Украйна, е битка за победа на православието.

“Това е една политическа идеология, която се използва за оправдание на агресивната политика спрямо Украйна“,  казва в ефира на “Нашият ден“ богословът д-р Костадин Нушев.

- Advertisement -

“Тази идеология се опитва да използва и елементи от православието, но по-скоро е един изкривен образ на православие, доста ограничено в своите елементи. Това е някаква традиция, свързана с имперското минало на Русия, с идеологията за Москва като трети Рим. А пък съвременната идеология на Русия на Путин е опит да се мобилизира и инструментализира религиозна символика или мотивация, за да се оправдае държавната политика за завладяване на нови територии“, казва още той в интервю за БНР.

Киевска Русия…

“Това е първоизворът на руската християнска цивилизация. И когато една съвременна милитаристична идеология иска да разруши Киев означава, че движещите сили, мотивите и целите на тази политика, не могат да бъдат християнски“, казва още Нушев в интервю на Светла Тодорова за “Нашият ден“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече