Иво Иванов: Големият въпрос е за бъдещето на Русия

0

- Advertisement -

Русия реагира остро на посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Вашингтон, като обвини Съединените щати в индиректна война. Американският президент Джо Байдън увери своя украински колега Володимир Зеленски, че ще подкрепя Украйна колкото е необходимо. 

Руският президент Владимир Путин подчерта, че страната му ще намери противодействие срещу американската противовъздушна система „Пейтриът“, която Съединените щати предоставят на Украйна. Според „Политико“ Пентагонът разглежда възможността за подготовка на украински военни за работа със системата в американска база.

Путин подчерта, че страната му ще намери противодействие, като все пак отбеляза, че Русия иска да сложи край на войната в Украйна и че всички военни конфликти завършват с дипломатически преговори. Според говорителя на Белия дом Джон Кърби обаче, Путин „не е дал абсолютно никаква индикация, че е готов да преговаря“. 

“Безспорно войната в Украйна е международното събитие на годината. Вчера за първи път Путин наруши собствените си закони, които той прокара в Русия. Той нарече “специализираната военна операция“ в Украйна “война“. Не мога да си представя по-голямо падение от това!“

Това каза в интервю за БНР журналистът Иво Иванов.  

“Другото, което трябва да откроим през тази година е, че въпреки всички заплахи, че конфликтът ще прерасне в глобален и световен, той успя да се задържи в рамките на Русия и Украйна, защото Русия няма глобални съюзници, глобални играчи, които да я подкрепят. Русия има за съюзник една регионална сила като Иран. Останалото са сателити като Беларус и низвергнатата Северна Корея“, посочи още той.

- Advertisement -

Според него големият въпрос остава за бъдещето на Русия и това ще се решава следващата година с изхода от войната. Едно от основните теми на разговора между Байдън и Зеленски е била именно това – какво ще се случи с Русия?“.

Русия отхвърли предложението за един достоен мир…

“Когато беше срещата на Г-20 и Путин не отиде на нея, западните държави му предложиха тази формула, която беше най-добра за излизане от конфликт. Предложиха му Русия да изтегли своите войски на границата от 24 февруари, но остана неясно дали Дуганск и Луганск трябваше да бъдат върнати. Предложиха му Крим да остане в сегашното положение, да се водят преговори за него, но Русия да не напуска полуострова. Това беше най-добрата оферта, която можеше да получи“, посочи още Иванов. 

Според него големият въпрос е какво ще стане с ядрения арсенал, когато се стигне до смяна на режима в Кремъл:

“Най-куриозното, което се получи тук е, че единствената гаранция за Русия оттук нататък, че Киев няма да посмее да разработи собствено ядрено оръжие, за да си гарантира мир с Русия, това е ако Украйна стане член на НАТО. От първоначалната опция Украйна да не влезе в НАТО, сега това е най-добрата опция за Русия, Украйна да е в НАТО, за да бъде възпирана от останалите съюзници“.

Ясни ли са целите на войната?

“Целта Русия да ликвидира Украйна и отново да я направи сателитна държава е непостижима. Остава другата цел – да се намери мир, който да е приемлив и за двете страни“, каза още той в интервю на Александър Райчев за “Нашият ден“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече