5 недомислици с е-билетите в София

0

- Advertisement -

От 1 януари Столична община обяви старт на най-мащабната реформа с превозните документи за градския транспорт.

Ключовата фраза е, че „хартиеният билет и перфораторът отиват в историята“, а на тяхно място идват дигиталните билети за време – за няколко пътувания с валидиране до 30-а минута срещу 1,6 лв. и за още повече прекачвания в рамките на 1 час срещу 2,20 лв. Софиянци обаче вече откриха множество недомислени и дори ощетяващи ги нововъведения.

А някои от коментиращите дори заключиха, че промяната е поредното доказателство, че чиновниците в София мислят преди всичко за своя комфорт, а не за правата на хората, които им плащат заплатите. Ето някои от абсурдните хрумки на столичните общинари.

1. Абсурдът „Глоба на редовен пътник“

Сред големите аномалии на новата тарифна политика в Столична община е въведеното задължение всички абонаментни карти за градския транспорт да се валидират при качване в автобус, трамвай или тролей. В противен случай на контрольорите е позволено да глобяват с 3 лв. хората, дори те да имат редовна годишна или месечна карта.

Задължителното валидиране бе наложено от управляващите в София от коалицията ГЕРБ-СДС при гласуването на промените в ресорната наредба, приети през лятото на м.г. За новата глоба пък се чу непосредствено преди Нова година.

Първоначално Центърът за градска мобилност /ЦГМ/ лансира версията, че въвежда чекирането, защото то представлявало застраховка за пътуващите. По-късно обаче от общинската фирма признаха, че истинската цел е да се броят пътниците и да правят промени в честотата и маршрутите на градския транспорт.

Софиянци обаче посрещнаха новината с гневни коментари, че е произвол от страна на общината да санкционира хора с редовни документи и че ЦГМ трябва да намери друг начин да подобрява услугата, без да тормози клиентите. Пътниците питат защо София не използва видеонаблюдението, което вече въведе в превозните средства, за да преценява по кои маршрути трябват повече или по-големи мотриси.

2. Новите е-билети доведоха до нови проблеми

Въпреки твърденията на общинарите, че срещу близо 100 милиона лева столичани получават свръхмодерна система за таксуване, която дава огромни възможности на пътуващите, употребата й вече показва множество слабости. Например: с банкова карта или смартфон в превозното средство може да се купи само билет за 30 мин.

Така уж смарт валидаторите на практика не позволяват на пътуващите с дебитна или кредитна карта да се възползват от билета от 2.20 лв. Следователно тикет платформата не преценява дали в края на пътуването е по-изгодно за пътника да бъде таксуван билет с 30+ или с 60+, а директно тегли 2 пъти по 1,6 лв., ако второто валидиране е направено над половин час след първото.

Също така валидаторите не позволяват пътуващите с е-карти за време да превалидират билета 30+ на билет 60+, ако видят, че поради закъснение на превозното средство ще им трябва повече време да стигнат до желаното място. „Преценката е на пътниците кой вид билет е по-изгоден според пътуването им–  от 1.60 лв. или от 2.20 лв.“, отговарят от ЦГМ на въпрос на „Сега“.

- Advertisement -

Освен това новата е-платформа не позволява с една карта на ЦГМ или с банкова карта да се купи повече от 1 билет за предстоящото пътуване. На родителите, които искат да платят с банкова карта билет/и за дете/деца, ЦГМ отговаря, че те предварително трябва да са снабдени с ученически карти от 200 лв.

3. За много софиянци пътуването поскъпна

Управляващите в София твърдят, че целта на реформата с билетите е да мотивира повече столичани да предпочетат градския транспорт пред автомобилите. От стореното дотук обаче ясно се вижда, че електронизацията на таксуването се ползва като претекст за сериозно поскъпване на услугата за голяма част от ползвателите на обществения превоз.

Най-яростни са критиките за премахването на месечните абонаментни карти за 1 линия на автобус, трамвай или тролейбус, които досега струваха 23 лв. Пътници негодуват, че новите превозни документи на ЦГМ не предлагат алтернатива на тази карта, а призивите столичани да се преориентират към разсрочено плащане на карта за всички линии срещу 370 лв. всъщност е оскъпяване на абонамента с около 40%.

В сайта Петиция.com вече върви подписка с искане СОС да преразгледа решението си и ЦГМ да възобнови продажбата на картите за 1 линия. Немалка част от по-рядко пътуващите с градския транспорт искат партиите в Столичния общински съвет да върнат и картите и талоните за 10 пътувания срещу 12 лв.

4. 300 000 пътуващи с метрото трябва да сменят картите си

Столична община принуждава стотици хиляди софиянци, които пътуват главно с метрото и досега се таксуваха в него с пластмасовите карти за 10 пътувания срещу 12 лв., да отидат да каса на ЦГМ и да си купят от новите й карти – Sofia CityCard от 3 лв. или Ultralight от 80 ст. Причината е, че досегашните карти за метрото не са пригодени за зареждане с новите е-билети за време.

Според шефа на столичния „Метрополитен“ Стоян Братоев около 300 000 жителите на града имат зареждащи се карти от стария тип. Всички техни притежатели ще трябва да сменят носителя, защото от ЦГМ не желаят да настроят системата си да работи в бъдеще с тях. Съществува възможност картите Sofia City Card и Ultralight да се поръчат и през платформата https://webportal.sofiatraffic.bg(link is external), но получаването им отново трябва да е на гише.

5. На касите на метрото пак се плаща само кеш

Недоверието и обтегнатите отношения между ръководствата на общинските фирми „Метрополитен“ и ЦГМ са публична тайна. От това обаче най-много страдат пътниците. Освен че на 300 000 софиянци ще им се наложи да сменят картите на „Метрополитен“ с карти на ЦГМ, за да продължат да се возят на градския транспорт, неудобствата за пасажерите не свършват дотук.

На касите на метрото например не се продават една от картите на ЦГМ – Sofia City Card от 3 лв., а се предлага само Ultralight от 80 ст., която обаче е хартиена и е по-нетрайна. Това е лоша новина за ползвателите на публичния превоз, тъй като центровете на ЦГМ в София са само няколко и пред тях вече се извиват дълги опашки.

От „Метрополитен“ все пак успокояват, че картите Sofia City Card ще могат да се зареждат с билети 30+ и 60+ и на техните будки, след като пътниците си ги купят от пункт на ЦГМ. Тук обаче столичани ще се сблъскат с друг проблем.

Въпреки старта на новите е-билети, касите на „Метрополитен“ продължават да не приемат плащания на ПОС терминал, а очакват само пари в брой. Този проблем продължава да не се решава въпреки че с пускането на новите дигитални билети общината в София обяви, че иска столицата на България най-после да влезе в ХХI век.   

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече