Изпратени ли са бг самолети Су-25 и танкове в Украйна?

0

- Advertisement -

Страни от НАТО са купили в България 14 щурмови самолета съветско производство Су-25 и са ги предали на Украйна. Това съобщи „Блумбърг“, като се позовава на нидерландския аналитичен проект Oryx, воден от бивш военен, а и от заявления на привържениците на Украйна.

В публикацията на „Блумбърг“ и един от цитираните източници не се говори за директни доставки на оръжия от България за Украйна, а за продадени на други държави, впоследствие предали на Киев.

- Advertisement -

„Министерството на отбраната не е продавало и/или предоставяло на държави от НАТО самолети Су-25, предназначени за Украйна“, е коментарът на Министерство на отбраната на твърденията на Блумбърг и нидерландския сайт през „Дневник” на изпратено запитване.

„Нямам такава информация, съжалявам, за пръв път чувам от вас“, заяви служебният външен министър Николай Милков, помолен да коментира по време на брифинг с унгарския първи дипломат Петер Сиярто.

Подобна информация – за изпратени бг бойни самолети, се появи и през май м.г.. Тогава полският сайт defence24.pl обяви, че Украйна е получила 14 бойни самолета Су-25, които са дошли от „един от източните партньори“. Сайтът се позоваваше на украинската NEXTA. В публикацията се посочваше още, че осем от тях са били наскоро обновени в беларуските авиационни заводи в Барановичи.  Данните съвпадаха тогава с информация на кореспондент на Foreign Policy, че Украйна е получила от Запада щурмови самолети Су-25 във вид на резервни части. За транспортирането бойните самолетите са били предварително разглобени в Източна Европа. NEXTA от своя страна твърдеше, че единствената държава на НАТО, която все още разполага със Су-25, е България. По онова време от пресцентъра на Министерство на отбраната също категорично отричаха тогава, че изпратените самолети са български, напомня „Сега“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече