„Ди Велт“: Как бедна България спаси тайно Украйна с оръжие и гориво

0

- Advertisement -

България е предоставила гориво и съветски оръжия на Украйна в труден момент за армията, но тайно, заради проруски политици в правителството на Кирил Петков.

Това се твърди в разследване на германския вестник „Велт“, за което разказва „Политико (изданието бе купено от „Аксел Шпрингер Груп“ през 2021 г.). Оригиналното заглавие в „Ди Велт“ е: „Страната, която тайно спаси Украйна“.

В разследването, на базата на разговори с бившия премиер Петков, бившия финансов министър Асен Василев и украинския външен министър Дмитро Кулеба, се твърди, че докато София полагаше усилия да излъчи посланието, че не въоръжава Украйна, заради напрежението в коалицията, зад кулисите България се притекла на помощ, когато не само горивото, а и мунициите от съветски тип привършвали във въоръжените сили на Украйна.

„Около една трета от мунициите“

Според публикацията екипът на Петков е използвал „компании посредници в България и чужбина, за да се отворят маршрути за снабдяване по въздух и суша през Румъния, Унгария и Полша“.

„Оценката ни е, че около една трета от мунициите, от които се нуждаеше украинската армия в началото на войната, идват от България“, казва Петков за „Велт“.

Доставките на дизел се оказват също толкова деликатен въпрос: той е преработен от рафинерията на „Лукойл“. Цитирани са следните думи на Асен Василев: „България стана един от най-големите износители на на дизел за Украйна и на моменти покриваше 40 процента от нуждите на Украйна.”

- Advertisement -

Обяснява се, че правителството на Украйна потвърждава тази версия на събитията. Самият Кулеба е цитиран като събеседник, според когото страната е в опасност да ѝ свършат боеприпасите миналия април. „Знаехме, че българските складове имат големи количества муниции, необходими, така че президентът (Володимир) Зеленски ме изпрати, за да получа нужния материал“, казва Кулеба за посещението си през пролетта.

Въпросът с мунициите беше „на живот и смърт“, тъй като иначе руснаците щяха да завземат още гладове и села, да „убиват, измъчват и изнасилват“ още украинци, казва Кулеба. Спомня си, че Петков му отговорил, че вътрешнополитическата ситуация, пред която е изправен, не е лесна, но ще направи всичко по силите си.

Петков е „на правилната страна на историята“

Твърдението за ролята на Полша се появи и през пролетта в българското публично пространство, а името фигурира косвено в данни на проекта Oryx за доставяни до Украйна български оръжия. В неделя „Блумбърг“, като се позова на тези и други данни, включи български самолети Су-25 в предоставената на Украйна продукция (макар и не директно от България); според Oryx в списъка са и танкове и гаубици, но той изрежда само бойна техника, не и муниции.

Интересно обаче е включването на Унгария, чиято официална политика е да не допуска транзит на оръжия, освен че не ги предоставя на съседна Украйна. Същевременно още през пролетта имаше данни за доставки, преминали и през „неутралната“ Сърбия, и през Унгария, без възражения от двете страни.

„Кирил Петков показа почтеност и винаги ще съм му благодарен, че използва всичките си политически умения, за да намери решение“, казва Кулеба. По думите му Петков решил „да бъде на правилната страна на историята и да ни помогне да се защитим от много по-силен враг“.

Публично Петков се стараеше да отхвърля идеята, че България може да се включи във въоръжаването на Украйна предид риска от отпор от „прокремълски политици, включително и такива сред коалиционните му партньори, социалистите“ (БСП). В резултат позицията на България по темата изглеждаше като тази на Унгария. Петков и Василев обаче нарушават мълчанието, за да обяснят истинската роля на България, докато опитват да се върнат във властта на следващите избори, разказва „Ди Велт“, Цитиран от „Дневник“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече