Може ли Русия да провокира безредици в България

0

- Advertisement -

По повод обширната статия за България в германския „Ди Велт“ Александър Андреев потърси за коментар двама политически наблюдатели, които отлично познават България – германската политоложка Йохана Даймел и Мартин Котее от фондация „Фридрих Науман“. Двамата отговарят тук на три въпроса на ДВ:

ДВ: Как според Вас ще се отрази тази публикация върху политическата ситуация и общественото мнение в България?

Йохана Даймел: Бих добавила, че статията се появява в един наистина важен момент за България и за Европа. Храбростта и политическата решителност на Кирил Петков правят силно впечатление в европейски мащаб. Информацията за активна военна помощ чрез доставката на дизел и боеприпаси за Украйна решително подобрява репутацията на България, която в ЕС досега изглежда доста мърлява заради политическите кризи и корупционните афери около Бойко Борисов. Направо да не повярваш на очите си каква политическа решителност е необходима специално в България, за да застанеш открито против Русия! България членува в ЕС и в НАТО, но в същото време е черноморска страна, силно зависима от енергийни доставки. Да не говорим, че чрез своите мрежи в политиката, икономиката и обществото Москва упражнява силно влияние. Точно тази страна под ръководството на Петков търси оригинални пътища и съумява да обърне в своя полза настроението в Европа. Това във всички случаи трябва да окаже въздействие върху българското общество. Доскоро изглеждаше, че страната отново ще се върне обратно към партиите на статуквото и кукловода Бойко Борисов, но статията в „Ди Велт“ дава надежда, че ще продължи с проевропейския курс на Кирил Петков.

Мартин Котее: Тези слухове обикалят из София вече месеци наред, но сега вече е официално: реформаторското правителство на премиера Кирил Петков, което през лятото беше свалено чрез вот на недоверие, в една изключително тежка ситуация е поело отговорност и е действало в полза на нападнатата Украйна и на цяла Европа. Малка България реши да застане на исторически правилната страна – и пое голям риск. Според мен това е забележително. Германия и новият ѝ министър на отбраната в бъдеще спокойно могат да си вземат пример от България, смятам аз. Между другото: това не е само морална победа. Курсът на реформаторското правителство се оказа печеливш за България и в икономическо отношение. Фирмите и цялата икономика спечелиха от това, както виждаме днес. България преплува през кризата по-успешно от Германия. И доказа, че въпреки всички твърдения не се намира в енергийна зависимост от Русия.

ДВ: В България отново ще има избори – вероятно още през март. Виждате ли някаква връзка между публикацията и този факт?

Йохана Даймел: Разбира се, това е близко до ума. Президентът Румен Радев връчи на БСП третия мандат за сформиране на правителство. Както президентът, така и БСП биват смятани за приятелски настроени към Русия, а тази тяхна звезда според мен вече залязва. Някогашният генерал-майор и настоящ президент Радев се възпротиви срещу помощта за една страна, която е подложена на брутална военна агресия. Обратната позиция зае харвардският абсолвент Петков, който помогна с боеприпаси и дизелово гориво на отбраняващата се Украйна. Напълно съм съгласна с казаното от Петков: „Ние показахме, че светът е възможен без зависимост и страх от Русия“. Много се надявам, че тази публикация ще помогне на българските избирателки и избиратели, много от които са изпаднали в политическа апатия в резултат от трайната политическа криза и многобройните предсрочни избори, че ще ги разбуди и ще им даде положителен импулс да пуснат бюлетината си за проевропейските партии и най-после да пресушат политическото блато около Борисов-Гешев-Доган и пр. Надявам се, че по-късно и на местните избори това ще помогне на страната да се измъкне от примката на дълбоко проникналите в системата партии на статуквото.

- Advertisement -

Мартин Котее: При следващото си явяване пред урните избирателките и избирателите ще се изправят пред една ясна алтернатива: Искате ли да гласувате за свободата и за произтичащите от нея възможности за индивидуално развитие и благоденствие или пък предпочитате и занапред да играете по свирката на един брутален агресор, който потиска и праща на смърт собствения си народ, само за да задоволи имперските си щения? Защото това е изборът. И нека всеки решава за себе си. Според мен всичко зависи от това коя от двете страни ще съумее по-добре да мобилизира своите привърженици.

ДВ: А как ще реагира Москва и как ще реагира Европа на тези нови информации за една много активна роля на България в подкрепа на Украйна?

Йохана Даймел: Току-що в София се проведе дискусия около влиянието на Москва, от която стана ясно, че Русия използва всички средства, за да разпространява пропаганда в България. Продължава да е налице и опасността от саботаж и подривни акции на Руската федерация срещу България, включително и срещу нейната военна и оръжейна промишленост. Руските власти включиха в списък за издирване разследващия журналист Христо Грозев. Кибератаките и дезинформацията са всекидневие. Може да стане дори по-лошо: Москва и нейните верни последователи в България могат да провокират политически безредици и целенасочена дестабилизация. Ето защо ЕС и НАТО с всички сили трябва политически и военно да подсигурят гърба на България. Най-малкото: приемането на страната в Шенгенското пространство отново трябва да излезе на дневен ред.

Мартин Котее: Москва навярно допълнително ще усили опитите си да подкопае българската демокрация: чрез подкрепа на дясно националистически сили, които всъщност са инструмент на Кремъл, и чрез систематичното разпространяване на дезинформация. Същите игрички се играят и в Германия. Така че днес Европа вече разбира кои са истинските ѝ приятели в България, надявам се. Това са реформаторите, които работят за промяна и за бъдещето. А не онези, които през лятото ги свалиха от власт.

Йохана Даймел е член на Управителния съвет на Дружеството за Югоизточна Европа и независим политически анализатор по теми, свързани с югоизточноевропейските страни.

Мартин Котее е регионален директор за Югоизточна Европа в германската либерална фондация „Фридрих Науман“. От 2004 до 2010 година Котее беше говорител на германския президент Хорст Кьолер.

Александър Андреев, Дойче веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече