Корупция в Украйна, Зеленски се кълне: Ще я преборя!

0

- Advertisement -

Корупционни скандали разтърсват две украински министерства. Президентът Володимир Зеленски обещава прозрачност и решителен подход. За Украйна, която е зависима от парите от чужбина, това е катастрофално.

Докато напоследък Русия отчита незначителни успехи във войната си срещу Украйна, ръководството в Киев е заето със себе си. През тези дни президентът Володимир Зеленски се сбогува с министъра на вътрешните работи Денис Монастирски, който загина при катастрофа с хеликоптер, а две министерства в страната – Министерството на отбраната, което е толкова важно за войната, както и Министерството на регионалното развитие, бяха разтърсени от корупционни скандали.

За какво точно става дума?

Министерството на отбраната е упреквано, според публикации в украинския новинарски портал zn.ua, в набавянето на хранителни продукти на завишени цени – с два до три пъти по-високи от обикновено. Договорът, сключен от министерството, е за продукти на стойност 325 милиона евро, пише zn.ua. В случая не става дума за изхранването на войниците, които се сражават на фронта, което би обяснило по-високите разходи заради трудната логистика, а за вътрешността на страната. Според заместник-председателката на Комисията по национална сигурност Маряна Бесугла, подобни завишени цени са плащани не само за храна.

Министерството на отбраната отхвърли обвиненията. Храната за войниците била закупена в съответствие с „установената от закона процедура“, съобщиха от там. Съобщенията в медиите били „неверни“. Сега щяло да започне разследване на разпространението на тази „подвеждаща“ информация, която накърнявала „отбранителните интереси“ на Украйна, посочиха още от министерството. За днес, 23 януари, е насрочена спешна среща с министъра на отбраната Алексей Резников. Маряна Бесугла още в събота обяви, че Резников ще бъде призован за изслушване в парламента. Същевременно Сметната палата ще проведе проверки в неговия ресор.

- Advertisement -

Министерството на регионалното развитие е другото, което изглежда замесено в корупционни сделки. И по-конкретно става дума за заместник-министъра Васил Лосински, който е бил арестуван в събота по подозрение в подкуп, както съобщава украинската Агенция за борба срещу корупцията. По-рано, според съобщение на онлайн изданието „Украинска правда“, апартаментът на заместник-министъра е бил претърсен. Твърди се, че Лосински е получил 400 000 щатски долара, „за да улесни сключването на договори за закупуване на оборудване и генератори на завишени цени“. Разследването продължава от септември, съобщиха от Агенцията за борба срещу корупцията. От министерството заявиха, че напълно подкрепят разследванията, пише „Дойче веле“.

Зеленски обещава прозрачност

Украинският президент Володимир Зеленски не иска да толерира корупцията в Украйна. „Искам да е ясно: няма да има връщане към начина, по който нещата са се случвали в миналото, към начина, по който са живели различни хора, близки до държавните институции, или тези, които цял живот са преследвали място в кабинета“, казва Зеленски във вечерното си видеообръщение. Важни решения по този въпрос трябва да бъдат взети тази седмица. Той заяви, че правителството е приело оставката на заместник-министъра, срещу когото е било образувано производство за подкуп.

Украйна получи статут на кандидат за членство в ЕС през юни 2022, четири месеца след като Русия започна агресивна война срещу страната. Изискванията за присъединяване включват върховенство на закона и напредък в борбата срещу корупцията, където Украйна, въпреки многобройните усилия през последните години, все още е на едно от последните места в света.

Във включване на живо по темата репортер на германската новинарска телевизия n-TV Юрген Вайхерт коментира: „За Украйна корупцията виси като камък на крака ѝ. Това е катастрофално за страна, която е зависима от пари от чужбина. Вътрешно- и външнополитически това е огромна тема. Със сигурност в Брюксел тя днес ще бъде обсъдена от министрите на отбраната на фона на отпускането на нови 500 милиона евро военни помощи за Украйна.“ Никой не иска част от тези пари да потъва в корупционното блато, казва Вайхерт. „Дори и да е една малка част от помощите, това е достатъчно лошо и ядосва и хората в Украйна“, продължава репортерът. По думите му, хората украинците си казват: „войниците ни рискуват живота си, а малка част от управляващите пълнят джобовете си“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече