Изборите – на 2 април. А още едни – наесен?

0

- Advertisement -

Ако има нещо положително в подхода на президента Радев да разтяга максимално процедурата с мандатите, то е, че все пак парламентарните избори ще са по два пъти в годината. При един по-стегнат ритъм с връчване и връщане на правителствени мандати, може би щяхме да сме в доста по-сбит график – по едни избори на сезон.

Макар първата възможна дата за предстоящия предсрочен вот да е 26 март, изборният сезон тази година ще бъде открит на 2 април. Другата обсъждана дата беше 23 април, тъй като средата на месеца е заета от Великденските празници и неизбежните слети почивни дни, отредени за пътуване в Гърция.

Изборите не може да са на 26 март, защото към тази дата няма да има достатъчно количество хартия със специални защити за т.нар. машинни бюлетини, въведени с последната промяна на изборния закон. „Хартиената коалиция“ ГЕРБ-ДПС-БСП реши не само да върне хартиената бюлетината, но и да превърне машините за гласуване в принтери за друг вид хартиена бюлетина.

Според информация от ЦИК, към момента обезпечаването на двата вида хартиени бюлетини от печатницата на БНБ е основният проблем пред организацията на изборите. Това бе причината председателката на ЦИК да бъде изслушана във вторник от парламента. След това представителите на ЦИК разясниха ситуацията пред президента Румен Радев, който в крайна сметка реши кога да насрочи изборите.

- Advertisement -

Въпросът дали да са в края на март или в края на април вероятно нямаше да има толкова голямо значение, ако не беше напълно реалистичното допускане за още едни парламентарни избори след тях. Причината е, че тази есен ще се проведат редовните местни избори. Те са твърде висок политически залог и това не е случайно – в последното десетилетие ГЕРБ нагледно показа, че който владее местната власт, печели и централната. Ето защо партиите в следващото Народно събрание (вероятно също толкова фрагментирано като сегашното) съвсем няма да са склонни на компромиси в името на правителствена коалиция, ако това е цената да изгубят избиратели на местните избори.

И така, при сценарий, че има още едни парламентарни избори, е важно дали те ще са „междинни“ (през лятото), или пък президентът ще разтегне процедурата с мандатите цели шест месеца, за да се организират избори 2 в 1- парламентарни и местни през есента.

Президентът все пак е преценил, че шест месеца разтакване е много и вече посочи датата 2 април.

Стояна Георгиева „Медиапул“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече