Украйна погна олигарх, близък до Зеленски

0

- Advertisement -

Службата за сигурност на Украйна и Бюрото за икономическа сигурност претърсват дома на бизнесмена Игор Коломойски, съобщават „Страна“, „Украинска правда“, РБК-Украйна и други украински издания, позовавайки се на източници.

Съобщава се, че издирването е свързано с разследване на предполагаеми измами около фирмите „Укрнафта“ и „Укртатнафта“. Властите подозират злоупотреба с петролни продукти на стойност 40 милиарда гривни (малко над 1 млрд. евро) и укриване на данъци.

Според украинските медии къщата на Коломойски вече е била претърсвана във връзка със случая „Укрнафта“ още миналата есен. През октомври 2022 г. Игор Коломойски бе извикан на разпит в киевския офис на Националното антикорупционно бюро. В средата на септември детективи от НАБУ претърсиха вилата на Коломойски в курорта Буковел. Служителите на реда иззеха документи, а също така изтеглиха съдържанието на комютърни дискове. Самият бизнесмен заяви, че „не е чувал за това“. Претърсването се отнасяше до случая на присвояване през 2015 г. на имущество и пари на „Укрнафта“ за почти 13 милиарда украински гривни (325 млн. евро).

Фирмата произвежда 90% от петрола в Украйна и е един от най-големите собственици на бензиностанции. „Укртатнафта“ притежава най-голямата петролна рафинерия в страната, разположена в Кременчуг (тя беше затворена малко след началото на войната поради поражения от обстрел).

Преди това Игор Коломойски бе съсобственик и на двете компании, но през ноември 2022 г. те бяха национализирани. Президентът на Украйна Володимир Зеленски обясни това с необходимостта да се „осигурят спешните нужди на отбранителния сектор“. Коломойски престана да бъде доларов милиардер след национализацията, пише украинското издание на списание „Форбс“.

През юли 2022 г. в Украйна се появи информация, че Зеленски е лишил Коломойски от гражданство. Тази информация не бе потвърдена официално.

Кой е той?

Игор Валериевич Коломойски (укр. Ігор Валерійович Коломойський; роден на 13 февруари 1963 г., Днепропетровск, Украинска ССР, СССР) е украински олигарх, политически и обществен деец.

Основател е на най-голямата индустриална и финансова група в Украйна „Приват“, представена в банковия сектор, нефтохимията, металургията, хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство, въздушния транспорт, спорта и медиите.

- Advertisement -

Заемаше осмо място в класацията на най-богатите хора в Украйна (2020) със състояние от 1 милиард долара. Председател бе на Днепропетровската областна държавна администрация (2 март 2014 г. – 24 март 2015 г.). Президент на Обединената еврейска общност на Украйна, вицепрезидент на Футболната федерация на Украйна, член на настоятелството на Еврейската общност на Днепропетровск, бивш ръководител и член до 2011 г. на Европейския съвет на еврейските общности, президент на Европейския еврейски съюз (EJU). От 1995 г. той е гражданин на Израел, което заяви в Лондонския арбитражен съд през 2007 г., и на Кипър, което самият той потвърди пред Радио Свобода.

Коломойски се сочеше за приближен на президента Володимир Зеленски. Той притежава телевизионния канал, който излъчваше шоуто на Зеленски преди да бъде избран за президент през 2019 г. Коломойски и други олигарси подкрепиха Зеленски за президент в съперничеството му с Петро Порошенко. 

На американски прицел

Държавният секретар Антъни Блинкън обяви на 5 март 2021 г забрана Коломойски и семейството му да влизат в САЩ. Олигархът бе обвинен, че е участвал в мащабни корупционни схеми докато е бил губернатор на Днепропетровска област през 2014 и 2015 г.

„Той е участвал в корупционни актове, които подкопават върховенството на закона и вярата на украинското общество в демократичните институции и обществени процеси, включително като е използвал своето политическо влияние и публична служба за лична изгода“, каза Блинкън.

Игор Коломойски бе включен в черния списък по раздел 7031 (c) от Закона за Държавния департамент, външните операции и свързаните програми, който позволява на САЩ да забранят издаването на визи на чужденци, замесени в „значителна корупция“ или „грубо нарушение на правата на човека“.

И други обиски

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и Държавното бюро за разследване (ДБР) извършиха днес обиски в дома на бившия министър на вътрешните работи Арсен Аваков във връзка със закупуването на френски хеликоптери, съобщи „Украинска правда“.
Разследването е свързано с инцидент в Бровари край Киев на 18 януари, когато хеликоптер падна върху детска градина. Загинаха 14 души, включително ръководителят на МВР на Украйна Денис Монастирски и първият му заместник Евгений Енин, които бяха в машината.

Служители на Държавното следствено бюро извършват също обиски в столичната данъчна служба, съобщиха на сайта „Укринформ“ от пресслужбата на бюрото. „Държавното бюро за разследване провежда следствени действия в Главното управление на Държавната данъчна служба на Киев“, казаха от ведомството.

Разследва се неправомерно възстановяване на ДДС от държавния бюджет чрез злоупотреба с власт от представители на данъчните власти. Злоупотребата е за повече от 30 милиарда гривни (750 млн. евро).

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече