Само една смяна в новия служебен кабинет

0

- Advertisement -

Президентът Румен Радев подписа указа за разпускане на 48-то Народно събрание и насрочи извънредните парламентарни избори на 2 април 2023 г.

С друг указ Радев назначи своето пето служебно правителство, което встъпва в длъжност от петък. За втори път министър-председател е Гълъб Донев и това беше очаквано. Всъщност новият кабинет е почти същият като досегашния. В петък президентът ще представи задачите и приоритетите на новото старо служебно правителство.

Единствената смяна сред министрите е тази на министъра на културата Велислав Минеков. В края на миналата година той влезе в публичен конфлик с директора на Народния театър Васил Василев заради настоящия пиар на театъра Велислава Кръстева, която преди това отговоряше за връзките с обществеността на ДПС.

На негово място е назначен директорът на Софийската филхармония Найден Тодоров. 48-годишният музикант, композитор и диригент е бил директор и на Русенската опера.

Той е роден в Пловдив на 8 април 1974 г. Завършвил е музикалното училище „Добрин Петков“ в класа по пиано на Дарина Кантарджиева и по тромпет в класа на Лилия Ковачева-Топорчева. Още като ученик създава младежки оркестър „Пловдив“.

През 1993 г. става студент на проф. Карл Остерайхер и проф. Урош Лайович във Виенския музикален университет като стипендиант на Ротари клуб – Виена. Завършва бакалавърска програма през 1996 г.

Найден Тодоров работи с различни оркестри в България и в чужбина. Участва в десетки национални и международни фестивали в Европа, Азия, Африка и Северна Америка.

През 2001 г. дебютира със Софийската филхармония, а от сезон 2004/2005 г. става неин постоянен гост-диригент. В периода 2005 – 2017 г. е директор на Държавната опера в Русе, а от началото на 2017 г. е директор на Софийска филхармония.

Работи с прочути артисти, сред които Патриция Копачинская, Сара Чанг, Максим Венгеров, Паул Бадура-Скода, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, Никола Гюзелев, Анджела Георгиу, Джошуа Бел, Юрий Башмет, Анастейша, Джон Лорд и др.

Има редица награди като музикант. Носител е и на наградата „Емил Чакъров“. През 2015 г. му е присъдено званието „Почетен гражданин“ на Русе.

Ето и пълният състав но 101-то правителство на България:

Гълъб Спасов Донев – служебен министър-председател на Република България;

Атанас Ангелов Пеканов – служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Лазар Манолов Лазаров – служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Христо Владимиров Алексиев – служебен заместник министър-председател по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията;

Иван Петев Демерджиев – служебен заместник министър-председател по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

- Advertisement -

Росица Атанасова Велкова-Желева – служебен министър на финансите;

Димитър Желязков Стоянов – служебен министър на отбраната;

Асен Георгиев Меджидиев – служебен министър на здравеопазването;

Иван Димитров Шишков – служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Сашо Георгиев Пенов – служебен министър на образованието и науката;

Николай Милков Милков – служебен министър на външните работи;

Крум Костадинов Зарков – служебен министър на правосъдието;

Найден Владиславов Тодоров – служебен министър на културата;

Росица Атанасова Карамфилова-Благова – служебен министър на околната среда и водите;

Явор Илиев Гечев – служебен министър на земеделието;

Никола Руменов Стоянов – служебен министър на икономиката и индустрията;

Росен Иванов Христов – служебен министър на енергетиката;

Александър Георгиев Пулев – служебен министър на иновациите и растежа;

Илин Павлинов Димитров – служебен министър на туризма;

Весела Николаева Лечева – служебен министър на младежта и спорта;

Георги Георгиев Тодоров – служебен министър на електронното управление.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече