Демокрацията в България е с най-лошия резултат от 16 г. насам

0

- Advertisement -

Оценката за състоянието на демокрацията в България се влошава за 2022 г. Страната слиза с четири места надолу в световната класация. Това е най-слабият резултат за България от 2006 г. насам.

Това се съдържа в годишната класация за демокрацията по света на „Икономист интелиджънс юнит“ – основаното през 1946 г. поделение за икономически и политически анализи на издателите на списание „Икономист“.

В нея на България е отредено 57-о място от 167 държави и територии. Тя остава в категорията на „несъвършените демокрации“, която е събрала най-голям дял от населението в света – 37.3% от, или почти толкова, колкото са и авторитарните режими (36.9%). Само 8% от световното население живее в истинска демокрация – 24 държави, които са 14.4% от всички.

Хърватия е другата страна в Източна Европа с влошаване на резултата, но при нея слизането в списъка е с 3 пункта, докато България отчита най-голямо понижение.

След като през последните години авторите на класацията предупреждаваха, че демокрацията в България е спряла да се развива и е в стагнация повече от десетилетие, сега те показват, че най-добрият резултат (7.14 единици по индекса) е бил през 2015 г.

При сравнението с Румъния ясно личи ролята на политическата стабилност:

„Резултатът на индекса на Румъния почти не се подобрява (+0.02), докато този на България се понижава (-0.11) за трета поредна година. Резултатите за граждански свободи и на двете страни се подобряват, но и двете отбелязват спад в оценката за политическо участие. Изборната активност в България намалява от няколко години; на предсрочните избори през 2022 г. – четвъртите за две години – тя спадна под 40%. Докато политическата криза в България се задълбочи и стана продължителна, умората от политиката се увеличи, а избирателите се отчуждават още повече от политическите процеси. Ангажираността на гражданите с политиката също е намаляла в Румъния, но според Евробарометър доверието в политическите партии там се е повишило. Коалиционното правителство, което дойде на власт през ноември 2021 г., управлява с относителна стабилност през 2022 г.“

Не е вярно, че Югоизточна Европа е място, където нещата се подобряват твърде бавно – EIUса поставили три държави от района сред световния Топ 10 на постигналите най-значителна положителна промяна спрямо 2021 г. Това са Черна гора, Гърция и Албания.

- Advertisement -

Много избори, незадоволително управление

Тази година България с показател на индекса от 6.53 единици (от 10 максимални) е поставена след Унгария (без промяна в позицията спрямо 2021 г.) и преди Намибия. От европейските държави по-ниско са Хърватия (59-о място), Черна гора и Румъния (61), Албания (64), Сърбия (68) (Молдова (69), Северна Македония 62), а съседна Турция е на място 103.

  • От петте категории, оформящи сборната оценка, България се представя най-добре при „Изборен процес и плурализъм“ (9.17 единици). С абсолютно същия резултат са страни като Полша, Хърватия, Румъния, а малко по-добре (9.58) са Словения, Чехия, Словакия и трите балтийски републики.
  • Но на България е дадена от ниските оценки (4.38) за „Политическа култура“ – толкова, колкото и на Беларус, Молдова и Таджикистан, но все пак по-добре от Румъния (3.75).
  • С 6.11 единици за „Политическо участие“ на населението България е в компанията на Северна Македония, Литва, Латвия и Хърватия. Страни като Украйна, Чехия, Молдова и Черна гора са с най-високия регионален показател (7.22).
  • За „Граждански свободи“ България получава 7.65 единици, което е отчетливо по-ниско от демокрациите в Чехия (9.12), балтийските републики (8.82), Словакия и Словения (8.53) и почти наравно със Северна Македония (7.35).
  • По „Функциониране на правителството“ България е с най-ниския регионален показател (5.36) сред новите страни в ЕС.

Година на разочарование

„От глобална гледна точка 2022 г. беше разочароваща за демокрацията, предвид очакванията, че може да има възстановяване на общия резултат на индекса, тъй като свързаните с пандемията забрани бяха премахнати през годината. Вместо това средният глобален резултат стагнира и остава доста под средния показател преди пандемията“, се казва още в доклада.

„Правителствата по света премахнаха през 2022 г. много ограничения, свързани с пандемията, което доведе до подобрения на няколко показателя в много страни, така че е поразително, че няма възстановяване на общия резултат на индекса. (…) Като цяло, положителните и отрицателните промени в резултата в световен мащаб се компенсират взаимно, което води до по същество непроменен глобален среден резултат през 2022 г. в сравнение с 2021 г. Въпреки това в контекста на отмяната на предизвиканите от пандемията ограничения върху индивидуалните права през 2022 г. стагнацията в глобалният резултат е разочарование.“

Русия регистрира най-големия спад през 2022 г. „Нейната инвазия в Украйна беше придружена от тотални репресии и цензура вкъщи. Русия от дълго време се движи по траектория, отдалечаваща я от демокрацията и сега придобива много от характеристиките на диктатура.“

Източник: Mediapool

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече