Женева, ски, петрол и КГБ: Руския патриарх Кирил с шеметната кариера

0

- Advertisement -

Бил винаги любезен, но все задавал въпроси. Руският патриарх Кирил е бил агент на КГБ в Женева, където шпионирал Световния съвет на църквите и раздухвал настроения срещу НАТО. Какво пишат за него швейцарски издания, разказва „Дойче веле“.

„И това ако е свят човек“ – така масовият швейцарски вестник „Блик“ коментира новината, че сегашният руски патриарх Кирил (със светско име Владимир Гундяев) през 70-те години на ХХ век е бил агент на КГБ в Женева. Полицейското досие под заглавие „Монсеньор Кирил“, което се пази във федералния швейцарски архив в Берн, потвърждава отдавнашните подозрения.

Под псевдонима Михайлов

Според швейцарския „Тагес-Анцайгер“ („Зонтагсцайтунг“) в периода от 1969 до 1989 година във въпросното досие има 37 вписвания. След приключване на агентурната си мисия в Женева Гундяев многократно се връща в страната. Ходи да кара ски, като веднъж дори си счупва ключицата на пистата, но върти и бизнеса на Руската православна църква с имоти и петрол.

От 1971 до 1974 година младият духовник Владимир Гундяев работи в Женева като руски представител в Световния съвет на църквите (ССЦ). В КГБ го водят под псевдоним Михайлов и са му дали поръчение да шпионира ССЦ и да раздухва настроения срещу НАТО. Той събира сведения за другите членове на ССЦ и се опитва да въздейства по благоприятен начин върху отношението на САЩ и на НАТО към СССР. В полицейското досие се казва, че Гундяев е бил обект на определени „мероприятия“, но не се уточнява какви.

- Advertisement -

Швейцарски и германски медии цитират неназован свидетел от онези времена, който казва: „Предупредиха ни: пазете се от тези духовници, защото те са агенти на КГБ. В разговорите си с Кирил винаги имах чувството, че той рови за информации. Беше много любезен, но непрекъснато задаваше въпроси за емиграцията и за клира.“

Шеметна кариера

Отдавна се говори, че Гундяев е бил вербуван от КГБ още като 18-годишен. Косвено доказателство предоставя шеметната му кариера в църковната йерархия: той става дякон на 23 години, а митрополит само на 29, макар че и за двете позиции църковният канон изисква по-висока възраст. Медиите припомнят, че по време на студената война Кирил пътува много (България е една от дестинациите му), а в Съветския съюз подобни пътешествия са възможни само с подкрепата на всесилния КГБ.

Същото с още по-голяма сила важи за издигането му в йерархията: без одобрение от КГБ никой не може да стане митрополит в РПЦ. Специалисти твърдят пред медиите, че Гундяев винаги е умеел да „осребрява“ позицията си, използвайки както отделните хора, така и институциите като най-обикновени инструменти. По повод последните разкрития в швейцарските архиви вестник „Блик“ съобщава, че самият Кирил и РПЦ отказват коментар.

„Истински православен“

Нека да припомним, че на 6 февруари Кирил тържествено отбеляза 14-годишнината от ръкополагането му за патриарх на РПЦ и по този повод не пропусна да отправи поредната доза комплименти към президента Владимир Путин. „Той е истински християнин, но не за да го обичат хората или да гласуват за него, той е истински православен. () Невинаги нашите царе са били толкова православни, колкото е нашият сегашен президент“, каза Кирил, който многократно вече е давал изричната си подкрепа за окупационната война, която Русия води срещу Украйна. Както пише „Блик“, 76-годишният патриарх е важна опора на Путин в неговата нападателна война.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече