Заради „Газпром”: Ексминистър и бивш шеф на „Булгаргаз” с обвинения

0

- Advertisement -

Националната следствена служба разследва бившия министър на енергетиката в кабинета „Петков“ Александър Николов, един от неговите заместници – Данаил Николов, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов, потвърди говорителят на службата Бисерка Стоянова на брифинг пред следствието.

Те са привлечени към наказателна отговорност за причиняване на вреди за 88 млн. лв. на държавния газов доставчик в периода непосредствено след спирането на газовите доставки от Русия към България в края на април 2022 г.

Как точно е причинена тя, Стоянова не коментира. Според следователите случаят е особено тежък, тъй като е била застрашена дейността на „Булгаргаз“ като обществен доставчик и осигуряването на надеждност и сигурност на доставките.

- Advertisement -

Информацията за това, без посочване на източник, се появи първо в „24 часа“. Впоследствие от Софийска градска прокуратура разпространиха съобщение.

Според него досъдебното производство е образувано на 30 август 2022 г. с постановление на прокурор от градска прокуратура въз основа на материали, постъпили от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и след преценка, че същите съдържат достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер.

  • Бившият директор на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов е обвинен в умишлена безстопанственост.
  • Бившият министър Александър Николов е обвинен в неупражнен достатъчен контрол на дейността на шефа на „Булгаргаз“.
  • Обвинението срещу Данаил Николов е превишаване на правата във връзка с реда на комуникация между Министерски съвет и „Булгаргаз“.

На тримата е наложена мярка за неотклонение подписка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече