Рушветите – практика, а отказите – изключение? Само у нас неподкупен полицай е новина

0

- Advertisement -

„Такива актове, когато се извършват системно, ще доведат до възвръщане на доверието на хората в нашата система. Всяка подобна постъпка ще бъде оценявана“, обяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, докато награждаваше с по 1200 лв. полицаи, отказали подкуп от 10 000 евро. Само фанфари и заря липсваха. Но и без тях картинката е достатъчно абсурдна. Защото по презумпция служителите на МВР не само не трябва да получават рушвети, но и по закон трябва да се борят с всички подкупни в държавата. И ако специално награждават някого за изпълнение на служебните задължения, означава ли това, че

рушветите са практика, а отказите – изключение?

Конкретният случай, който се разигра в центъра на София, е показателен за много неща. Всичко започнало, след като сирийски гражданин с български документи за бежанец се скарал с група младежи на кръстовището на бул. „Дондуков“ и „Мария Луиза“ в столицата. На място дошъл патрул. Тестът на сириеца показал наличие на три вида наркотици – канабис, амфетамин и метаамфетамин. Той е арестуван и вкаран с белезниците в патрулната кола.

Чужденецът се оплакал, че ръцете го болят и поискал те да бъдат разхлабени. „В момента, в който се качих в задната кола на автомобила и понечих към човека да му сваля белезниците, той в ръцете си държеше две пачки с банкноти по 50 евро, като пусна същите на пода на служебния ни автомобил и ги бутна с крак към мен с думите, че желае да бъде освободен и да му бъде върната шофьорската книжка”, обясни по-късно полицаят. Мъжът му казал, че това са 10 хиляди евро, и обяснил, че има транспортна фирма, занимаваща се с превоз на товари от Турция към България. Полицаят веднага докладвал за случилото се на началника си.  

Впоследствие сириецът е транспортиран до ВМА, за да му бъдат взети кръвни проби. Тогава той е предложил на други служители на МВР 3000 лева и златен часовник, за да бъде освободен. И те докладвали на началниците си.

Единият от служителите разказа пред медиите, че три пъти досега е отказвал подкупи, но такава крупна сума за пръв път се случва. Всички замесени в случая полицаи натъртиха, че и за момент не са се поблазнили и замисляли. Което си е за похвала, но би трябвало да е правило, а не изключение. Сигурно и самите служители на МВР

- Advertisement -

са се почувствали неудобно от прекаленото медийно внимание.  

Сумата от 10 000 евро като подкуп се повтори само няколко дни по-късно. Това стана по време на съдебно заседание срещу  Георги Семерджиев, подсъдим за тежката катастрофа на столичния бул. „Черни връх“ от юли м.г., при която загинаха две жени. В залата стана ясно, че месец преди трагичния инцидент той е предложил подкуп на полицай. „Ще ви дам и 5 000, и 10 000 евро, само да приключим случая”, казал Семерджиев. Полицаят отказал парите.

Семерджиев явно има подход към служителите на МВР, след като стана ясно, че над него години наред е имало сериозен полицейски „чадър“. Вътрешният министър Иван Демерджиев цитира доклад на инспектората на МВР, писан още през 2014 г., от който ставаше ясно, че по отношение на Семерджиев различни подразделения са действали по различен начин – някои са спазвали стриктно задълженията си, докато други в определени моменти са били по-лежерни. „Не може да се говори за цялостна координация. Може да се говори за отделни случаи, в които отделни звена в системата са действали в услуга на Семерджиев“, посочи министърът.

„Има някои неща, които са фрапантни, като това, че той е бил задържан и пускан да избяга след задържането, което е абсурдно. Имало е достатъчно полицейски сили и има ясно разписан протокол как се действа в такива случаи, за да се обезвреди и обезпечи лицето, след като е задържано. След като е бил задържан, той е бил допуснат сам да отиде до автомобила си под претекст да се освободи от белезниците, които има, и да се върне при полицаите, което е абсурдно“, заяви още Демерджиев. Вътрешната проверка на МВР установи, че 40 полицаи са помагали на Семерджиев през годините да се движи по улиците без шофьорска книжка и без да спазва правилата за движение. Те работели в Пътна полиция и Охранителна полиция. Техните наказания са от порицание до уволнение, но от МВР отказаха да посочат колко души ще бъдат отстранени от длъжност. Материалите от вътрешната проверка са предадени на прокуратурата и предстои тя да се заеме със случаите. Като се знае практиката по тези въпроси,

е съмнително дали накрая ще излезе изобщо нещо.

Възниква обаче основателният въпрос, ако за Семерджиев са работели 40 полицаи на ниско и средно ниво, то колко ли полицаи и на какво ниво работят за хората с прякори и с бели якички? И защо никой не ги разобличава тях? Защо МВР се занимава само с разкриване на дребни случаи на корумпирани полицаи? И трябва ли да избухне скандал, за да се размърдат вътрешните проверки за нередности в системата? Както историята с шофьор на турски тир, който се оплака, че полицай не само му е искал подкуп, но го е и бил. Тогава стана ясно, че се разследват полицаи, които са открили начин да блокират камерите, които са длъжни да носят върху униформите си. Но дали това не е масов случай? Казва ли ти някой, дори и да питаш.

Така че няма лошо МВР да насърчава честните полицаи. Но още по-добре ще е, ако удари едрата корупция в системата. И отстранява всеки, който петни честта на пагона, пише „Сега“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече