Сечта в Борисовата градина предхожда ли строеж на Вълка?

0

- Advertisement -

Сечта на 28 дървета в къпалнята „Мария Луиза“ се наложила, за да се прокарала просека до разрешените за премахване 11 издънки. С този аргумент Тодор Тодоров, представител на мажоритарния собственик на къпалнята, обясни сечта в Борисовата градина и обеща да компенсира с ново озеленяване, но ако получи разрешение за строеж. Той бе изслушан на днешната сесия на Столичния общински съвет (СОС).

„Просеката“, изсечена на 1 февруари е всъщност разчистен терен от 1.9 дка площ, досами двуетажната сграда със съблекалните. С тежка техника са унищожени живи високи дървета, корените им са изскубнати от земята и накрая теренът е трамбован. Издънките, за които е разрешението, не са докоснати, стоят си по стълбите край детския басейн. Кметът Йорданка Фандъкова наложи най-голямата глоба от 100 хиляди лева на собственика на къпалнята. За деянието са сезирани СДВР и прокуратурата, обяви тя пред общинските съветници.

Защо район „Средец“ издава разрешението

Мажоритарните собственици на къпалнята – „Парк Мария Луиза“ АД, които са две офшорни фирми, свързани с Румен Гайтански-Вълка, са поискали от общинската дирекция „Зелени системи“ разрешение за изсичане на 11-те издънки. От „Зелени системи“ препратили искането към район „Средец“, защото ставало въпрос за частен имот и в тези случаи кметът на района издавал документа. Разрешението е издадено на 26 януари от кмета на района Трайчо Тайков и четири дни по-късно булдозерите на фирма „Грийн партнерс“, също на Гайтански-Вълка, започват сечта.

„Експертизата на еколозите на район „Средец“ е извършена следствие на писмо на директора на „Зелена система“ Димитър Данчев. Той ни информира, че собственикът на имота иска да отсече 11 дървета и че разрешението трябва да се даде от района. Експертизата на еколозите от района на място установи, че има пет напълно изсъхнали и шест живи, но саморасли върху стъпала и подпорни стени, т.е. има всички основания да се премахнат“, изясни Трайков пред СОС. Не трябва повече да има доверие към дружеството-собственик, призова той. Да бъде включена в шортлиста на фирми, с които общината да няма нищо общо, предложи Иво Божков от „Демократична България“. Фирми на Гайтански-Вълка имат договор да събират сметта на близо 1/4 от София, отбеляза той.

С червени точки са местата на дърветата, разрешени за премахване, а с бял пунктир е изсечената вече гора.
С червени точки са местата на дърветата, разрешени за премахване, а с бял пунктир е изсечената вече гора.

Защо Гайтански Вълка разчиства парка от дървета

Собственикът на къпалнята „Парк Мария Луиза“ АД, (в която 41.9% държи общинското дружество „Софийски имоти“), получи през 2022 г. виза за проектиране за обновяване и модернизация. Тя е издадена от главния архитект на София Здравко Здравков. Тогава Тодоров, като представител на мажоритарния собственик, обясни пред медиите, че освен обновяване на открития басейн и на детския, се планира изграждането на нов покрит басейн и на СПА-център.

Изсечените сега 28 дървета оформят квадрат от близо 2 дка досами сегашната двуетажна сграда, където са били съблекалните и душовете.

„100 процента лъжа са спекулациите, които се разпространяват, че незаконната сеч е заради издадената виза за проектиране от главния архитект на София“, заяви Фандъкова. С визата се позволява само основен ремонт и модернизация на къпалнята, с които не се засягат дървета и категорично не допуска ново строителство. Като кмет няма да допусна строителство на хотел или някакви нови сгради на терена на къпалнята, обеща тя.

Борис Милчев: Визата за къпалнята е като тази за стадион „Българска армия“

- Advertisement -

„Издадената виза за проектиране в къпалнята, както и тази за стадион „Българска армия“ показва, че до края на този мандат няма да има одобрен Подборен устройствен план на Борисовата градина. От 10 години се прави, но все нещо пречи“, прогнозира юристът Борис Милчев от „Демократична България“. Щом няма действащ ПУП на парка, тези сгради (в къпалнята) нямат устройствен статут и могат да се запазят и обновяват само с одобрение от 2/3 мнозинство в общинския съвет. Това не е направено и според Милчев главния архитект на София е прескочил тази процедура като е издал визите – и за къпалнята, но и за стадион „Българска армия“. Така се създавали напразни надежди, които се правят преди избори, подчерта той и добави, че е „за“ възстановяването на къпалнята, но това да стане по определен ред като най-сетне се приеме ПУП-а на Борисовата градина.

Кой е автор на проекта за обновяване на къпалнята?

Главният архитект на София Здравко Здравков отговори на критиките, че няма притеснения за издадената виза за къпалнята. Тя все още не можела да породи последствия – строителство, тъй като още не била съгласувана с Министерството на културата и нямало становище от Регионалната инспекция по околната среда и води (РИОСВ).

„Няма необходимост от изтегляне на тази виза“, коментира Здравков призивите на общински съветници заради сечта да се накаже собственика като му се отнеме издадената виза.

С нея се активира изготвянето на проект за обновяване на къпалнята „Мария Луиза“. Негов автор е арх. Ивайло Петков от ГЕРБ, който е председател на комисията по архитектура на СОС. Това е изборът на собственика на къпалнята – Румен Гайтански Вълка, подчерта Борис Бонев от „Спаси София“.

Какво е бъдещето на къпалнята „Мария Луиза“

Тя е общинска собственост до 2003 г., когато СОС я прехвърля в капитала на „Софийски имоти“. Оттам имотът е апортиран в смесено дружество с фирма на Георги Илиев, бос на ВИС-2. Общината сега притежава 41.9% чрез „Софийски имоти“, но като миноритарен собственик дори няма представител в Съвета на директорите.

Ако трябва сега общината да изкупи обратно къпалнята, ще са нужни десетки милиони левове, обясни Георги Георгиев от ГЕРБ, който е председател на СОС. Това ще е несправедливо към софиянци, „с чиито пари да изкупим обратно нещо, което е било на практика подарено без пари“. Вариантът с отчуждаване на къпалнята не е възможен, докато ПУП-ът на Борисовата градина не влезе в сила, подчерта Георгиев, който е юрист и преподава в Софийския университет „Св.Климент Охридски“.

Единственият възможен вариант е мажоритарният собственик на „Парк Мария Луиза“ АД да възстанови къпалнята, но при спазване на правилата. „А не да ползват разрешително за 11 дървета, за да си прочистят имота“, даде пример Георгиев и попита Тодоров (представителят на мажоритарния собственик) какви са намеренията им и в какъв срок ще ги изпълнят.

„Ще я възстановим във вида, в който е била, без да има ново строителство“, обеща той. И се зарече да възстанови унищожените дървета с ново озеленяване, но когато получи разрешение за строеж.

Източник: „Дневник

Снимка: Георги Кожухаров/Дневник

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече