Как е възможно? Руски милиардер купува летище в Германия

0

- Advertisement -

Руският милиардер Виктор Харитонин иска да купи цивилно летище в Германия, откъдето преминават и военни товари. То се намира в непосредствена близост до военна база, където са складирани американски ядрени оръжия. А руският олигарх, въпреки очевидната му близост с Кремъл, дори не е обект на европейски санкции. Как е възможно това?

Летището Франкфурт-Хан: нискобюджетни полети и военни товари

Холдингът NR, собственост на руския олигарх Виктор Харитонин, спечели търга за закупуване на фалиралото, но все още работещо летище Франкфурт-Хан. Това предизвика недоволство и апели продажбата да бъде отменена. Засега тя е замразена, но не е ясно дали това няма да се промени.

Летището Франкфурт-Хан не е основното на град Франкфурт. От Франкфурт-Хан летят основно нискобюджетни авиокомпании като “Райънеър” и “Уизеър”. Летището е едно от малкото в Германия, на което е позволено самолети да излитат и кацат през нощта.

Според местна организация, която се бори за забрана на нощните полети заради шума, Франкфурт-Хан се използва активно от американската армия, която транспортира войници и техника именно оттам. Възможно е летището да работи като една от транзитните точки за американски оръжия, които в момента се изпращат към Украйна.

Кой е Виктор Харитонин?

Няма много сведения за личността на Виктор Харитонин. За разлика от други руски олигарси той не рекламира бизнеса и личния си живот. Според руски медии обаче неговият холдинг “Фармстандарт“ е най-големият производител на руската ваксина срещу коронавируса – Спутник V. Тя беше наложена от Москва по време на пандемията, така че близостта на Харитонин и Кремъл е очевидна.

Олигархът притежава и германската писта за автомобилни състезания “Нюрбургринг”. Там се провеждат не само престижните състезания от Формула 1, но и други автомобилни ралита, както и известният музикален фестивал “Рок ам Ринг”.

Затова и желанието на германският холдинг NR, собственост на Харитонин, да придобие близкото летище Франкфурт-Хан е съвсем логично: обслужването на туристите, пристигащи за автомобилни състезания и концерти, може да се превърне в допълнителен източник на приходи. Особено като се има предвид възможността целият актив да бъде закупен за твърде скромните 20 млн. евро.

- Advertisement -

Военната база „Бюхел“ също е наблизо

В същото време всяко летище е важен елемент от критичната инфраструктура на една страна. Особено ако се използва, както вече беше отбелязано, за транспорт на военни доставки. Освен това военното летище на Бундесвера „Бюхел“ се намира само на 40 километра от летище Франкфурт-Хан и е единственото място в Германия, където все още се съхраняват американски атомни бомби.

Разбираемо е, че контролът върху гражданското летище и неговия команден и контролен център би увеличило възможността за получаване на повече информация за движението на самолетите и други събития в съседната авиобаза.

Защо срещу олигарха няма наложени санкции?

Германия е правова държава и синдикът по несъстоятелност, назначен за търга за летище Франкфурт-Хан, не е имал формално основание да лиши фирмата на Харитонин от правото да закупи продадения на търг актив, тъй като дейността ѝ в Германия е законна и собственикът ѝ не е бил подложен на санкции от страна на ЕС.

Друг въпрос е защо Виктор Харитонин не е бил обект на санкциите. В крайна сметка САЩ, както посочват германските медии, го включват в санкционните си списъци още през 2019 г. във връзка с твърденията за манипулация на президентските избори в САЩ през 2016 г. Вероятно ЕС не е наложил санкции срещу него, тъй като по хуманитарни причини не санкционира руски компании, работещи в областта на медицината.

Решението ще бъде взето в Берлин

Германският министър на икономиката Роберт Хабек съобщи, че Берлин вече проучва дали сделката може да има отрицателно въздействие върху критичната инфраструктура на страната. Министърът заяви, че прегледът ще продължи „няколко седмици”.

Изглежда, че Виктор Харитонин все още има шанс да получи летището. Правителството на германската провинция Хесен, която все още притежава 17,5% дял от летище Франкфурт-Хан, обаче заяви, че се отнася „изключително критично“ към тази перспектива и в официално писмо до германското правителство поиска „да проучи всички възможности за предотвратяване на тази сделка”.

Автор: Андрей Гурков

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече