Пеевски, Желязков,  Божков – първите рискови за тежка корупция европейци

0

- Advertisement -

Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков са първите лица от Европа, които Великобритания определя като рискове за тежка корупция, каза посланикът на Обединеното кралство в България Робърт Диксън в неделя пред бТВ.

Това доказва нашата решимост да се борим с корупцията по цял свят, независимо къде по света, добави дипломатът.

В петък САЩ обявиха налагането на санкции по глобалния закон „Магнитски“ срещу петима българи – Владислав Горанов, Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и няколко свързани с тях фирми „за тяхното широко участие в корупционна дейност в България“. Този път мерките са координирани с Великобритания, която обяви санкции срещу трима от първите санкционирани в САЩ по закона „Магнитски“- Делян Пеевски, спрягания за близък до него Илко Желязков и Васил Божков. През 2021 г. и тримата бяха обвинени от САЩ в сериозна корупция, но българската прокуратура не откри нищо подобно.

Подчертаваме сериозността на корупционните деяния, извършени от тези лица в България. Много дълго време от българския народ се краде имущество, активи и българският народ е лишен от онова, което му е необходимо за социално-икономическо развитие, каза посланик Диксън в интервю за предаването „120 минути“.

- Advertisement -

Той посочи, че наложените от Великобритания санкции са в съгласие с американските им партньори. Мерките, които са въведени в петък, ще прекратят достъпа на тези три лица до британската финансова система. Те няма да могат да търгуват, да извършват стопанска, икономическа дейност в нашата страна, със субекти, регистрирани в нашата страна, обясни Диксън.

Мерките, които въведохме в петък, ще прекратят достъпа на посочените лица до нашата финансова система – няма да могат да търгуват и да извършват стопанска и икономическа дейност. Това включва и трите отвъдморски територии на Британската корона- Джърси, Гърнси и остров Ман, известни като данъчни оазиси.

„Предвид значението на нашата страна на международната сцена, това е сериозен ход“, посочи Роб Диксън.

По думите му тримата санкционирани нямат да могат да влизат в Обединеното кралство,дори и транзитно.

Първата жертва на корупцията в България са българските граждани, които виждат трудно изкараното от тях имущество, средства и ресурси да изчезват в ръцете на едно малцинство корумпирани. Корупцията се отразява на функционирането на институциите, на общественото доверие и отваря вратите за намеса от враждебни държави, допълни Робърт Диксън.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече