Конграчулейшънс за Каскета! Той пере най-добре!

0

- Advertisement -

Няма спор, че прокуратурата в България има уникална способност – да представя всяка критика по свой адрес като заслужена похвала. Особено ако става въпрос за чуждестранни партньори. И разчита на късата памет на обществото, за да отчете невероятни успехи там, където е претърпяла унизителен провал. И най-тъжното е, че в случая не става дума за обикновена некадърност, а за целенасочено изпиране на избрани властимащи, въпреки че срещу тях има достатъчно факти за необясним просперитет.

Същата тактика се опита да приложи главният прокурор Иван Гешев при втората порция санкционирани за корупция по списъка „Магнитски“. В пространно изявление държавното обвинение обидено обясни, че няма никаква вина, че срещу споменатите в списъка лица в България няма дела. И едва ли не само то се бори с корупцията и руското влияние у нас, а други го саботират. Реалността обаче е съвсем различна – при едни и същи факти, българската прокуратура не намира за нужно даже да се задейства, а САЩ и Великобритания санкционират за грандкорупция. Нещо повече – прокуратурата многократно е оневинявала част от посочените лица, независимо какви уличаващи ги документи са излизали в публичното пространство. Затова и реши отново да тупа топката, като поиска от САЩ доказателства срещу санкционираните лица.

Сред имената се откроява това на бившия финансов министър и доскорошна дясна ръка на Бойко Борисов

Владислав Горанов,

който досега успяваше да се измъкне сух от многобройните скандали, в които се замесваше името му. Кариерата му на политик приключи през 2020 г., след като хазартният бос Васил Божков, на когото са повдигнати 18 обвинения за различни престъпления, го посочи в сигнал до прокуратурата като човека, на когото лично е предавал огромни подкупи за чадър над бизнеса му с лотарийни билети. Божков публикува и чатове с Горанов, в които си уговарят срещи и обсъждат работата на Държавната комисия по хазарта. На това стъпват и санкциите от САЩ, според които „като министър на финансите Горанов е участвал в корупционна схема, в резултат на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес“.

Нищо от разкритията на Божков обаче не впечатли прокуратурата. Търговията с влияние и злоупотребата със служебно положение, за които има данни в скандала с Горанов и кореспонденцията му с хазартния бос, не предизвикаха интереса на главния прокурор Иван Гешев. „Не си причиних това да чета публикуваните есемеси. Колегите казаха, че не виждат нещо в тях, което да налага проверка“, обясни той през 2020 г. след публикуването на съобщенията. Веднага след първия списък „Магнитски“, в който попадна Васил Божков точно със скандала за хазарта, прокуратурата обеща да привика Владислав Горанов за нов разпит. Същото направи и след като самият Горанов влезе в списъка „Магнитски“, пак за същия скандал. Самият Горанов обясни по БТВ, че вече поне 10 пъти е давал обяснение по случая.

Делата срещу Васил Божков, който беше сред първите санкционирани по „Магнитски“, пък дори не са влезли в съда. От държавното обвинение се оплакаха, че нищо не могат да направят, защото обвиняемият се намира в Обединените арабски емирства, с които България няма договор за правна помощ. „Изпратени са общо 18 бр. Европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до САЩ, Великобритания, Швейцария, Австрия, Гърция, Румъния, Кипър, Франция, Люксембург, Полша, Малта, Унгария, Китай, Албания, Молдова, Монголия, Грузия“, твърдят още от прокуратурата. С това оправдават и бездействието си спрямо Владислав Горанов – че Божков не е в България и не иска да свидетелства.

Всъщност специалното отношение на държавното обвинение спрямо бившия финансов министър е дългогодишна тенденция, наследена още от предшественика на Гешев – Сотир Цацаров. Дълго време държавното обвинение умуваше какво да прави с факта, че от 2012 г. Горанов живее в луксозен апартамент от 180 кв. м. в затворен комплекс в София, за който не плаща наем. Скъпият имот е собственост на бизнесмена Иван Сариев, който освен че е кръстник на Горанов и синовете му, има цяла плеяда от фирми. Синът на Сариеви – Христо, пък е бил назначен от Горанов във финансовото министерство през 2015 г. Откъдето и да го погледнеш – конфликт на интереси. Не и за прокуратурата, още по-малко пък – за КПКОНПИ. След дълго умуване двете ведомства не откриха никакви нарушения. Горанов продължава и досега да си живее в апартамента, което обяснява със „страх от земетресение“.

Нямаше последствия за Горанов и след като се опита да премине границата със Сърбия с обявен за издирване автомобил. Тогава той бе спрян, но след кратка суматоха му бе позволено да продължи пътя си с друга кола. Прокуратурата започна разследване за престъпление по служба срещу служителите на Гранична полиция. „Джипът на Владислав Горанов е напълно редовен. Купен е от Хамбург от официален дилър на „Тойота“ и всички документи са налични. Просто някой е направил двойник на тази кола и той се издирва в Русия“, обясни шефът на „Мото пфое“ Атанас Фурнаджиев, веднага след като се разбра за случая.

Горанов бе проверяван от Националната агенция за приходите, която се активизира през 2021 г., след като „Сега“ разкри, че фирмата на бившия финансов министър „Трилема Кансълтинг“ ЕООД, която сега също е в санкционния списък „Магнитски“, е закупила офис помещения в София за 752 994 лв., без да е ясно откъде са парите. Направена му е ревизията за периода от 1 януари 2015 г. до 31 декември 2020 г., която не установила задължения, съобщиха от НАП, без да обясняват откъде все пак са дошли парите за покупката.

Прокуратурата се самопохвали, че отдавна разследва и шефът на движение „Русофили“

- Advertisement -

Николай Малинов

Факт е, че той е подсъдим още от септември 2021 г., но делото няма нищо общо с корупцията и санкциите по „Магнитски“. Той беше привлечен към наказателна отговорност за престъпление против републиката, като се е поставил в услуга на руска организация, за да ѝ служи като шпионин и да издава информация, представляваща държавна тайна. Докато делото му се водеше от специализираната прокуратура, Малинов поиска от спецсъда да му позволи да напусне страната, за да пътува до Русия, където да получи орден „Дружба” лично от руския президент Владимир Путин, заедно с парична награда от 2.5 милиона рубли. За целта той е подкупил български съдия, твърди финансовото разузнаване на САЩ. Точно с този въпрос прокуратурата изобщо не пожела да се занимава.

Спецсъдията Андон Миталов, който разреши тогава на Малинов да напусне страната, стана първият български гражданин, санкциониран от Вашингтон за „сериозна корупция“ през февруари 2020 г. Тогава прокуратурата отново остана с широко затворени очи, като изцяло прехвърли топката в полето на съда, без да започне проверка дали магистратът е взел подкуп. „Защо да е започнало разследване? Защо обръщате този въпрос към прокуратурата? Излязохме с официално съобщение да се обърнете към Лозан Панов, председател на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет“, коментира в онзи момент говорителят на главния прокурор Сийка Милева на въпрос от „Сега“ дали държавното обвинение разследва случая. Същите въпроси към Гешев бяха зададени и от бившия председател на ВКС Лозан Панов.

В крайна сметка съдия Миталов не получи дори дисциплинарно наказание, тъй като няма никакви доказателства, че е нарушил умишлено служебните си задължения. „Изказването на американския посланик на САЩ не е подкрепено с каквито и да е доказателства, въпреки че такива са изискани от страна на Съдийската колегия на ВСС“, реши Върховният административен съд, с което отказа налагане на наказание на Миталов. Всъщност доказателства за извършено престъпление, каквото е подкупът, няма как и да има, ако българската прокуратура отказва да си свърши работата като образува разследване по случая.

САЩ и прокуратурата се разминаха и по отношение на бившия министър на енергетиката в две правителства на БСП

Румен Овчаров

Според Министерството на финансите на САЩ той е получил повече от 5 милиона евро в сметки в офшорни банки, докато е бил на власт. Парите са били „благодарност“ за осигуряване на договори за руско ядрено гориво, договорени от свързани с Овчаров лица, които са нанесли до 50 млн. евро щети на АЕЦ „Козлодуй“. Овчаров допълнително се е облагодетелствал от завишените цени на българската енергия чрез въвеждането на ненужни посредници на пазара на електроенергия, се твърди в съобщението за налагането на санкциите.

Нищо подобно няма в обвинителен акт срещу Румен Овчаров. Прокуратурата обвини бившия енергиен министър за умишлена безстопанственост, от която са настъпили щети за над 2,6 млн. лв. за „Мини Бобов дол“. Както самият Овчаров обясни – той е виновен, че е не е проследил дали един наемател си плаща тока. Миналата година Върховният касационен съд (ВКС) отмени условната присъда заради допуснати груби нарушения. Така делото беше върнато за преразглеждане на втора инстанция. Още тогава Овчаров беше в правото си да поиска процесът да бъде прекратен заради изтекла давност, но той избра да не го направи, за да докаже своята невинност. Което най-вероятно ще се случи, защото и втората инстанция отмени осъдителната присъда. Сега на практика целият процес започва отначало в Софийския градски съд, вместо в спецсъда, който вече е закрит.

Досега нямаше информация останалите двама българи в новия списък „Магнитски“ – бившите директори на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Христов Николов и Иван Генов, да са били разследвани. Едва след съобщението от САЩ, прокуратурата съобщи, че е водила досъдебно производство. Според американските служби Николов и Генов са координирали помежду си вземането на комисиони за сключване на договори за услуги за АЕЦ “Козлодуй”. Генов е поискал три милиона  лева подкупи от български бизнесмени, за да улесни преразглеждането на договорите им за съвместна дейност с ядрената централа. 

Самият Генов призна, че през 2016 г. е бил извикан от следовател, за да даде показания по анонимен сигнал. „В него се казва, че аз и въпросният бизнесмен, когато сме били в сауната, аз съм му казал, че може да спечели търга, но това ще му струва 3 млн. лв. Казах, че с този господин често ходим на сауна заедно, руски възпитаници сме, но такъв разговор не сме водили. Този човек има бизнес отношение с АЕЦ „Козлодуй“, но аз имам много познати, които се занимават с тази дейност“, каза бившият шеф на централата. Излиза, че при едни и същи факти, българските разследващи органи не са открили доказателствата за корупция, а американското финансово разузнаване ги е видяло. КПКОНПИ също е проверявала бивши шефове на АЕЦ „Козлодуй“, но не е открила нищо смущаващо. 

На този фон е изненадваща реакцията на прокуратурата, че американските санкции потвърждавали усилията ѝ за борба с руското влияние. Държавното обвинение не може да се похвали дори с една присъда за корупция по високите етажи на властта, която да засяга интересите на Кремъл. Още повече, че от години перидично издава индулгенции на хора в списъка „Магнитски“ като Делян Пеевски и наричания негов „лейтенант“ в енергетиката Илко Желязков. Преди близо 2 години двамата също бяха санкционирани от САЩ, а прокуратурата почна проверки. Точно на рождения ден на Пеевски миналата година и малко преди да бъде закрита спецпрокуратурата, нейният говорител Валентина Маджарова обяви, че преписките спрямо него и Желязков са прекратени, тъй като нито МВР, нито НАП са открили данни за престъпление.

Мартин Георгиев, „Сега

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече