Хроника на едни предизвестени извънредни избори

0

- Advertisement -

В първите месеци на 2023 г. България отново е в предизборна обстановка. Ситуация, която се повтаря за n-ти път през последните 2 години и която от необичайна започва да се възприема като съвсем очаквана от мнозинството българи. Факт е, че публиката се отегчи от политически и партийни послания и тази кампания няма да е традиционна, ако политическите сили искат да привлекат гласове. Проблемът е, че избирателите са изморени от избори, а като че ли политиците също са се изчерпали откъм ентусиазъм и обещания.

Ясни са някои от темите на предстоящата кампания като на първо място към днешна дата се откроява разширяването на списъка „Магнитски“ от страна на САЩ, в който попаднаха членове на няколко политически сили, включително Владислав Горанов от ГЕРБ и знаковият за БСП Румен Овчаров. Доколко това ще повлияе на изборните резултати обаче е спорно. Владислав Горанов отдавна е отстранен от челните редици на ГЕРБ – още докато партията беше на власт, а БСП има далеч по дълбоки и непосредствени проблеми от „Магнитски“. А при някои от включените в списъка санкциите даже могат да имат обратен ефект и да повишат рейтинга им сред техните последователи и да ги превърнат в ,,политически мъченици‘‘.

Всъщност всички политически играчи се сблъскват с предизвикателства на тези избори. ГЕРБ стоят доста стабилно на политическата сцена, но са изправени пред реалния сценарий да се озоват в същата патова ситуация, като в последния парламент. Изборен успех за тях би било ако в новия парламент им е достатъчна коалиция само с една парламентартно представена формация, за да създадат работещо мнозинство.

ПП и ДБ се обединиха с идеята да бъдат първа политическа сила, но в българската политика едно плюс едно никога не прави две, ако се съди от уроците на историята. Макар и на пръв поглед двете формации да имат сходен електорат, то това е вярно само по отношение на либералната десница. На предишните избори ПП успяваха да съберат доста по-разнородна подкрепа, но от тогава насам електоратът им се свива. А и няма гаранция, че всички, които ги подкрепят, с лека ръка ще гласуват за ДБ. Най-важното при този съюз е как ще бъдат подредени листите, коя формация колко водещи места ще има, защото конкуренцията за избираеми места ще е много оспорвана.

ДПС  ще запазят електората си, но резултатите им много зависят от това какъв вот ще успеят да мобилизират в Турция, включително и в ударените от земетресението райони, както и от нивата на избирателната активност.

БСП са в особено тежко положение, като в левицата продължават трудно обратимите процеси на разпад. Корнелия Нинова продължава да държи здраво юздите в остатъка от БСП, която все повече се свива – показателен е дори фактът, че последният ѝ конгрес едва напълни Зала 3 на НДК, която е 800 места в сравнение с конгресите им от златното минало, които препълваха Зала 1/4000 места/. Вътрешните им проблеми неминуемо ще повлияят на резултата им, като е възможно и преливане на леви гласове към някои от новите малки формации, появили се на изборния небосклон.

Две политически сили вече заложиха на картата с референдумите. ИТН обичат да организират такива и този път ще е за промяна на политическата система и президентска република – идея, от която самият президент се разграничи, а към момента ИТН не успяват да обяснят как точно си представят промяната. Но те и не държат на конкретика, а на възможността да привлекат поне някой от избирателите, които загубиха, пък току виж този път прескочат изборната бариера. В допълнение екипът на Слави Трифонов се върна и към образа и инструментите, с които е познат – политическата сатира и критика, граничеща с бруталност, и шоуто като цяло.

- Advertisement -

 „Възраждане“, които не намериха кой знае каква трибуна във вече закрития парламент и на моменти изглеждаха почти скучновати, сегасе хвърлиха в защита на българския лев и очаквано от тях ще акцентират върху антиевропейката риторика – този път големият враг няма да бъдат ваксините или предполагаемото ни въвличане във война, а единната европейска валута.

Темата, която има потенциал да вълнува всички политически сили, е и Македония. Доколко ще се уталожи или засили натрупалото се напрежение между България и РСМ след нападението над Християн Пендиков и блокираната граница по време на честванията на Гоце Делчев, предстои да видим, нонавярно отношенията със съседката ни ще продължат да бъдат коментирани и използвани в предизборната кампания.Пример за това вече дадоха „Възраждане“, чийто бивш депутат беше арестуван на границата, когато всички останали политически сили се въздържаха от каквито и да било действия, които могат да се изтълкуват като провокативни.

,,Български възход‘‘заявяват, че ще удвоят резултата си, но до момента единственото, с което могат да бъдат запомнени е, че са диалогични и искат да преговарят с всички. В крайно нихилистичното българско общество е спорно колко масова подкрепа може да привлече подобна позиция. Въпреки амбициите им те вероятно ще се движат по ръба на изборния праг.

На политическия небосклон се появиха и няколко нови малки формации, като единствените способни да поднесат някаква изненада е новата коалиция ,,Левицата‘‘. Предвид проблемите в БСП те имат потенциал да привлекат гласове от избирателите с леви възгледи, които са се разочаровали от столетницата.

Съществува още един фактор, които индиректно ще влияе на кампанията и респективно на изборните резултати. Тези парламентарни избори ще бъдат генерална репетиция за местните избори през есента, като за някои от политическите формации местния вот е даже по-важен от парламентарния. По време на кампанията те няма да предприемат действия, които да застрашават позициите им по места, напротив – вероятно ще има фокус върху местните структури. Преимущество ще имат по-старите и традиционни партии с добре изградена структура по места.

Президентът също демонстрира активна роля по всички актуални теми – със заявена позиция спрямо войната в Украйна, санкциите ,,Магнитски‘‘,бъдещето на атомната енергетика, споровете с Македония. Независимо дали дадена партия одобрява или не действията му, те ще предизвикат размисли и полемика.

Всъщност към момента няма индикации, че новите избори ще донесат промяна в политическата картина. Очакванията са, че избирателната активност може да се повиши леко с връщането на хартиената бюлетина, но причината огромен процент българи да не гласуват на предишните избори беше, че те не успяха да припознаят никоя от политическите сили с техните послания и предизборни платформи. Към момента тази тенденция не търпи промяна. Отново най-мотивирани да гласуват са твърдите партийни ядра, а с всеки следващ предсрочен вот намалява и техният ентусиазъм. Съществува съвсем реалният риск след 2 април отново да сме с раздробен парламент, в който отново шансът за съставяне на правителство да зависи от способността на депутатите да работят заедно, а те също толкова вероятно ще са почти  същите.

анализ на Николай Николов, „Барометър България“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече