Германски разузнавач бил руска „къртица“, донасял за HIMARS-ите в Украйна

0

- Advertisement -

Високопоставеният германски офицер от разузнаването, който бе арестуван като руска ”къртица”, е събирал информация за позициите на украинската артилерия, съобщава АФП.

Руската разузнавателна служба е инструктирала заподозрения да открие точното разположение на доставените от САЩ системи за залпов огън HIMARS и на доставената от Берлин система за противовъздушна отбрана IRIS-T, съобщава „Шпигел“. „Хора, запознати със случая, твърдят, че е доста малко вероятно такива данни да са били предадени“, се казва в него.

Украйна обяви, че нейните въоръжени сили са използвали артилерийските системи „Хаймарс“, доставени от Съединените щати миналия месец, за да унищожат петдесет руски склада за боеприпаси.

- Advertisement -

Според германското списание „Фокус“ обаче предполагаемият шпионин, идентифициран само като Карстен Л., е успял да предаде документите, съхранявани от германската агенция за външно разузнаване BND, за свръхсекретни руски комуникационни системи.

Арестуваният служител на немското разузнаване е ръководител на строго секретно управление на техническото външно разузнаване в Германия и е могъл да прехвърля към Русия данни, получени от разузнавателните служби на САЩ и Великобритания, в Русия.

През януари е арестуван и втори заподозрян, идентифициран като Артур Е., който е обвинен в съучастие в предателството, като е помогнал на Карстен Л. да предаде информацията на Русия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече