Какво всъщност каза Путин в речта си?

0

- Advertisement -

Русия преустановява участието си в договора „Нов СТАРТ“ за контрол на ядрените оръжия, обяви Владимир Путин. В обръщението си към нацията той отново обвини Запада за войната в Украйна.

Русия преустановява участието си в договора „Нов СТАРТ“ за контрол на ядрените оръжия. Това съобщи руският президент Владимир Путин в годишното си обръщение към нацията във вторник. Путин каза, че Русия трябва да е готова да поднови тестовете на ядрени оръжия, ако Вашингтон направи същото. 

Какво каза Путин за войната в Украйна?

Путин повтори добре познатите оправдания на Кремъл за започването на войната в Украйна, която Москва описва като „специална военна операция“. Той заяви, че Русия се сражава, за да „освободи“ хората там, а украинците били „заложници на собствения си режим“. Путин отново обвини Запада за конфликта: „Отговорността за разпалването на украинския конфликт, за неговата ескалация, за броя на жертвите… е изцяло на западните елити“. Западът отдавна отрича твърденията на Путин и поддържа позицията, че войната на Русия срещу Украйна е „непровокирана“.

Роман Гончаренко от руската редакция на ДВ коментира, че „Владимир Путин е известен с това, че смесва фактите с измислици“. Посланието на Путин в речта му беше, че Западът е „започнал тази война“, а Русия използва сила само за да я спре, „което, разбира се, е лъжа“, подчерта Гончеренко. Путин се опитва да мобилизира руснаците за „антизападен кръстоносен поход“ не само като обвинява Запада, че е започнал конфликта, но и като изказва твърдения като „педофилията е нещо нормално на Запад“, добави Гончаренко. 

Без директни ядрени заплахи, но с намеци за такива

Главният международен редактор на ДВ Ричард Уолкър заяви, че речта на Путин е била до голяма степен „военна пропаганда“, като допълни, че твърденията за педофилията на Запад са „смехотворни“.  

- Advertisement -

Уокър каза още, че подобни послания имат за цел да накарат руснаците да възприемат Запада като стратегическа, морална и културна заплаха за страната им.  

Въпреки че в речта си Путин не отправи директни ядрени заплахи, е имало съответния „намек“, каза Уокър. Путин „каза, че става въпрос за самото съществуване на руската държава. А според руските ядрени правила те биха използвали ядрени оръжия само ако е застрашено самото съществуване на държавата.“

Първата подобна реч от 2021 година насам

Това е 18-ата подобна реч на Путин пред Федералното събрание на Русия, която има за цел да очертае състоянието и перспективите на страната. Последната му реч беше през април 2021 г., преди Русия да нахлуе в Украйна. 

Очакваше се речта във вторник да зададе тона за президентските избори в Русия, които ще се проведат след малко повече от година. След последните конституционни промени 70-годишният Путин може да остане на власт до 2036 г., пише Дойче веле.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече