Мистериозните дронове над Русия: Какво е известно за тях?

0

- Advertisement -

На 28 февруари на редица места в Русия са били забелязани неизвестни летателни апарати. За украински дронове ли става дума или за руска провокация? И какво означава това за Русия?

Неизвестни летателни уреди са бели забелязани в последния ден на февруари в няколко руски региона: Белгород, Туапсе, Адигея, в Брянска област и в Подмосковието. Летище „Пулково“ в Санкт Петербург прекрати работа за няколко часа. Впоследствие руското Министерство на отбраната заяви, че небето над града е било затворено заради тренировки на противовъздушната отбрана, но редица медии предполагат, че и това вероятно е било свързано с неизвестните безпилотни самолети.

Възможно ли е загадъчните дронове над Русия да се свързани с украинските въоръжени сили и доколко сериозно се отнася Русия към тази заплаха?

Израелският военен експерт Давид Генделман споделя мнението си пред ДВ.

Има ли вероятност това да се руски дронове, пуснати с цел да се имитира нападение от страна на НАТО?

Д. Генделман: Първо такава потребност не съществува. И второ – за някои дронове вече стана известно, че са украински тип. Не за първи път виждаме атака с украински безпилотни самолети срещу руска територия, версията за руска провокация не е обоснована. Просто този път географията на техния полет е по-разнообразна: едновременно на няколко места. Всичко това обаче започна преди няколко месеца, разширението на активността не е странно.

Защо безпилотните самолети се появиха едновременно в един и същи ден?

Д. Генделман: Причината е известна само на украинското командване. Но принципно опити за атака на руската територия с дронове се правят почти ежедневно в крайграничните области. Вероятно сега са станали наложителни операции на по-широка основа – в Подмосковието, Туапсе и Адигея. Но може и всичко да е просто съвпадение, а Подмосковието вероятно е по-стратегическа цел.

Още през септември генерал Залужний (главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна – бел. ред.) изтъкна, че Русия има възможност да нанася „безнаказани“ удари по цялата територия на Украйна, докато Украйна може да нанася удари само по „оперативния тил“ на противника, тъй като Русия и Украйна нямат еднакви сили по отношение на обхвата на оръжията.

- Advertisement -

Както е известно – Русия разполага със средства за нанасянето на поражения на разстояние до 2000 километра, а Украйна – не. Ако тя се сдобие с такива средства, войната ще започне да изглежда другояче. Затова е разбираемо, че украинците ще полагат усилия за постигането на паритет с наличните им средства.

В случая с летателния апарат в Подмосковието засега се знае, че е украински безпилотен самолет с обсег от около 800 км. На този фон трябва да се погледне руската реакция: наскоро се разбра, че в руската армия е било взето решението да се обединят всички сили на противовъздушната отбрана под единно командване. Това вероятно е направено именно за противопоставяне на засилените украински опити за нанасяне на удари по-навътре в територията на Русия чрез средства за въздушно нападение. Тоест руската страна се отнася сериозно към тази заплаха и се старае всячески да ѝ се противопостави.

А руската система за противовъздушна отбрана?

Д. Генделман: Огромната територия е основен проблем за Русия. Вероятно точно с това обстоятелство е било свързано решението за обединяването на всички звена на противовъздушната отбрана под единно командване – за да се повишат координацията и ефективността.

Но няма как да бъде прихванато всичко и украинците разбират това отлично. Затова средствата за въздушни атаки летят по възможност на малка височина, криейки се от радарите. Това е и една от причините за това, че дроновете често падат сами или се разбиват в горите. Част от средствата за нападение се прихващат, но основното в случая не са попаденията, а честотата на опитите. Ако те започнат да се предприемат все по-често, рано или късно процентът на попаденията ще се увеличи.

Какви са максималните щети, които тези машини могат да нанесат?

Д. Генделман: Това зависи от конкретния апарат. Съобщава се, че този край Москва е бил украински UJ-22 Airborne. Според официалните технически спецификации той може да носи до 20 кг. полезен товар. Това само по себе си не е много, но ако е вярно, както се твърди, че е летял към газокомпресорна станция, дори 20 килограма биха били достатъчни при щастливо попадение, за да причинят големи щети.

В крайна сметка смисълът на тези атаки военен ли е или е демонстративно-психологически?

Д. Генделман: Ако попаденията са успешни, ще има и военен елемент, защото една петролна база (например в Туапсе) играе важна роля в снабдяването на войските. Но ако дотам не се е стигнало, а дроновете са били свалени, ефектът е бил само психологически. Киев успя да покаже на какво е способна украинската армия. Ако дроновете вече стигат до Подмосковието – какви изводи трябва да си направи руската страна? Тя очевидно си ги прави.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече