Здравка Евтимова: След най-тежките разделения, идва времето на общия ни път

0

- Advertisement -

След най-тежките разделения, идва времето на нашия общ път, заяви пред БНР писателката Здравка Евтимова.

„Може би пътят напред ще е свързан с лъкатушене, но това е истината – когато има разногласия, в крайна сметка се търси най-доброто. Ако всички ръкопляскаме на една идея и казваме „Браво, браво“, то със сигурност ще паднем в пропаст. Наличието на различните мнения, когато те са изразени с аргументи и факти, всеки разумен човек ще вникне във фактите, защото пред фактите и Боговете, и Вселената мълчат“.

Тя определи българският народ като мъдър народ:

„Той винаги е разбирал свободата – да можеш да кажеш висшестоящия мнението си, когато то е противоположно на мнението на началника, на висшестоящия. Именно това е направило българите способни да извършат и Съединението на България, и Независимостта. Свобода е това – да можеш свободно да изразиш мнението си, въпреки че това мнение може да разгневи до смърт висшестоящия и да има в страната такива закони, които да защитят човека, изричащ мнението си свободно“.

Много често гласовете, които са били смели и са тръгвали срещу мрака, са оставали самотни, без особено силна подкрепа, но те никога не са били забравяни, отбеляза писателката в интервю за предаването „Преди всички“. И добави:

„В преобладаваща част българите са мъдри хора, те не са съгласни България да остава на първите места в мрачните статистики, като например свободата на словото, икономическата свобода. Тези, които остават самотни в мнението си, всъщност са онези светлини, които ни подсказват, че първите ни места в тези мрачни статистики са всъщност знак за болест, тежка болест, но лечима болест“.

Според нея това, че понякога сме разделени и гледаме само собственото си добруване, всъщност възпрепятства лечението на болестта:

„Докато не осъзнаем, че всичките ние българи днес сме лекарството на тази тежка, но лечима болест, лечението ще се протака и няма да стигнем до здравето. Стига да имаме решимостта обаче да разберем човека, който не мисли като нас, да не го обсипем с хули и обиди, а да се отнесем с респект, тогава може би ще очакваме едно по-бързо и защо не цялостно излекуване на нашето общество от тази болест“.

Разделението показва, че българският народ е мислещ народ, каза още Евтимова и обясни:

- Advertisement -

Крясъците са само мръсната пяна, която се появява в процесите на търсене на точно това измъкване от разделението. Механизмът да отделим мръсната пяна на крясъците е в самите нас, като се опитваме да се вслушваме в аргументите на отсрещната страна. Това е може би единственото лечение, единствената вярна пътека към намиране на изход от пропастта на разделението„.

Според нея българският народ е способен да се пребори с разделението.

Връх е когато народът стане по-образован и се раздели с неграмотността си, категорична е обичаната писателка. По думите й истинският връх е способността на българските граждани да създават продукти и идеи и да ги осъществяват в България. Това са истинските върхове, които никакви политически лозунги не могат да засенчат, смята тя.

Всеки трябва да постави своята изгода на последен план, а на първи план да постави нещата за България, в която хората ще могат да работят с пълни сили и ще могат да събират плодовете на своя труд и да ги предоставят на младото поколение и да са сигурни, че все по-малко лъжа, все по-малко корупция ще има на всяко нивот в нашия живот. Борбата с корупцията винаги е била като борба със заболяване. За да предотвратим злокачественото разпространяване на корупцията навсякъде, трябва да прибегнем към много драстични мерки и наказания към корумпираните лица. /…/ Мисля си, че днес вече се е родил този политик, който ще постави личната си изгода на възможно най-последен план в живота си. Неговото име ние ще произнасяме и него ние ще приветстваме“.

3 март е безспорен исторически факт, посочи още писателката. Тя припомни, че през последната година датата предизвиква спорове и разногласия. Напоследък тази дата започва да ни разделя:

„В мислите на някои хора се създава мост, свърващ Путин днес с Русия от 1878 г.“.

Във войната от 1878 г. обаче са участвали и украинци, и финландци, и сърби, и румънци за нашето героично опълчение:

Не сме очаквали да ни падне свободата в ръцете като ябълка, а напротив – нашият път към свободата е започнал още през 1762 г., когато Паисий е написал своята „История Славянобългарска“ и поставя началото на Българското Възраждане. След това започва нашата освободителна борба, което показва, че ние не сме едно заспало племе, хора, отпуснали се в робската люлка. Българите активно сме се включвали и сме се борили за нашата свобода“.

Това, което може и трябва да ни обедини, е мисълта за националното ни възраждане и нашата готовност днес да се борим за нов български ренесанс в бъдеще, да не губим гордостта си от Съединението, подчерта Здравка Евтимова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече