4 малки партии могат да решат ребуса след изборите

0

- Advertisement -

Ако майсторите нещо вкъщи и работата не спори, най-добре е да поспрете и да опитате отново по-късно. Ако правите нещата по един и същи начин, но нищо не се получава, добрата идея е да смените начина…

Ако прочетете още веднъж тези прости съвети, ще разберете защо България няма сили да излъчи редовно и работещо правителство – защото в парламента се опитват да направят нещата винаги по един и същи начин и винаги стигат до паритет на взаимно блокиращи се лагери. Тези, на които се пада ред да съставят правителство, винаги правят нещата по един и същи начин – предлагат някакви хора за министри и казват: „Ако ни подкрепяте – гласувайте“. 

Всичко това е предизвестено – при разпаднало се общество няма как да се очаква политиците – представителите на народа, да могат да се обединяват лесно дори в името на сериозни каузи.

Макар голямата картина да е статична като натюрморт,

факт е, че през последните две години се правят опити нещо да се промени. Появи се ИТН, което спечели изборите за 46-ото НС. Появи се ПП, която спечели изборите за 47-ото НС. В 48-ото НС се появи „Български възход“, която не спечели кой знае какво, но пък се позиционира като партия, готова на всякакви коалиции. 

Всичко това показа, че на политиците е ясно едно – за да се наруши паритетът между ГЕРБ и десните, е необходима подкрепата на малките партии. И ако такива няма на хоризонта, е добре да се произведат и да се вкарат в НС.

Големите имат нужда от малките

Предстоящите избори за 49-ото НС вероятно ще се опитат да развържат Гордиевия политически възел по същата схема – големите /ГЕРБ-ДПС срещу ПП-ДБ/ са в паритет, необходима е подкрепата на малките. Наличната и все още сигурна малка партия вследващия парламент е само една и тя се казва БСП.

- Advertisement -

През април битката за вкарване на малки партии в НС, които впоследствие да допринесат за създаване на парламентарно мнозинство, ще бъде невероятно силна.

„Български възход“ не е сигурен участник в следващия парламент – прогнозите засега му дават между 3.7 и 4.5%. Засега няма съмнение, че ако влезе в парламента, БВ ще се държи отново консенсусно, т.е. ще търси добри оферти за участие в следващата власт

„Има такъв народ“ ще се опита да се върне в играта – и има реални шансове да го направи /движи се в прогнозите между 3.1 и 3.9%/. Разбира се, заради наличните характеропатии, това може с нищо да не подпомогне стабилизирането на политическата действителност.

На пистата е Левицата – новата лява коалиция, съставена от старите леви лидери. Тя не бива да се подценява – най-вече в момент като настоящия, в който БСП се оттича и разочарованите й симпатизанти може да потърсят пристан в друга формация. Естествено, тук също трудно ще се намери подкрепа – това не е Нинова, която влиза в десни правителства, това е ортодоксалната левица. Но тя също има нужда от власт, разбира се.

Край тъча започна да тича и реинкарнацията на НДСВ. Това е онова НДСВ, но без царя. Което на практика поражда много неизвестни… Определено новото НДСВ не може да разчита на много – без Сакскобургготски, това е просто малка партия, която засега лавира в проучванията около 1%. Включването на ексмонарха и подходяща кампания обаче биха могли да изстрелят 10 депутати до НС.

Картината все още е неясна – има потенциални участници в следващия парламент, които биха могли да допринесат за решаване на българската правителствена загадка, но те все още не са се доказали като достойни да преминат през 4%-овата парламентарна бариера. Освен това съвсем не е сигурно, че тези малки партии, които успеят да влязат в парламента, ще бъдат отворени за сериозни преговори за съставяне на правителство. 

Борисов разчита на каквато и да е победа за ГЕРБ – така статуквото поне ще се запази. Кирил Петков отново мечтае за 121 депутати. Вероятно и двамата ще сгрешат, ГЕРБ няма да са първи, а десните нямат да имат мнозинство. Затова вместо да фантазират, основните партии бързо трябва да градят мостове към по-малките потенциални участници в следващия парламент.

Петьо Цеков, „Сега

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече