Въпреки заплахи от ГЕРБ, ДПС и БСП: Данните от машинния и хартиения вот ще се вписват отделно

0

- Advertisement -

В протоколите на секционните избирателни комисии (СИК) все пак ще се вписват отделно данните от гласуването с хартиените бюлетини, от вота с машини, както и общият резултат от двата вида гласуване. Това реши Централната избирателна комисия (ЦИК) на заседание в събота (4 март) вечерта. Дебатите продължиха повече от час, като представители на ГЕРБ, ДПС и БСП в комисията няколко пъти заплашиха, че отделното вписване на резултата ще затрудни секционните комисии и това ще доведе до много грешки в протоколите. Обратната теза е, че, ако се вписва само общият резултат от двата вида гласуване, не може да се прави засичане дали няма грешки (манипулации) при отчитането на машинния вот.

Дотук се стигна след като първоначално с гласовете на представителите на ГЕРБ, ДПС, БСП и двама от „Има такъв народ ЦИК реши в секционния протокол да се вписва само общият резултат от гласуването с хартиени бюлетини и машини. Така заради липса на информация колко и какви са машинните гласове на практика се спира възможността за проверка на преброяването на резултатите. Съдът отмени това решение и изборната комисия не го обжалва. С това ЦИК беше изправена пред обстоятелството да вземе ново решение за изборните книжа.

По-трудно ли ще е, ще има ли грешки

Решението на ЦИК гласи, че членовете на СИК ще вписват в протокола поотделно, едно до друго следните данни за вота:

  • брой хартиени бюлетини
  • брой машинни бюлетини
  • общ резултат от двата вида гласуване

В подкрепа на това решение този път гласуваха четиринайсет от общо 15 членове на ЦИК. Не го подкрепи единствено зам.-председателят на ЦИК Росица Матева (номинация на „Изправи се! Мутри, вън!“), тъй като тя предпочиташе графите за отделните данни да бъдат подредени една под друга.

- Advertisement -

В дебата представители на ГЕРБ, ДПС и БСП няколко пъти заплашиха, че, ако се вписва отделно резултат, работата на СИК ще се затрудни. „Ще има грешки, ще има забавяне“, каза Емил Войнов от социалистическата партия. Обяви, че разбира от Изборния кодекс, че двата вида бюлетини трябва да се броят и вписват общо. Каза, че с решението си „съдът дописва закона“. Обратната теза е, че двете бюлетини така или иначе са различни на вид, размер, поставят се в различни кутии и съответно е най-логично резултатите да бъдат броени отделно и да се вписват отделно.

С 10 гласа „за“ срещу 5 „против“ се прие се и предложението на Цветозар Томов (номинация на „Демократична България“), че няма да има възможност бюлетини от машинно гласуване да са недействителни. Съответно, в изборните книжа ще пише, че броят на гласовете при машинното гласуване съвпада с броя на действителните гласове. Против предложението на Томов гласуваха четиримата представители на ГЕРБ в ЦИК (Димитър Димитров, Георги Баханов, Йорданка Ганчева, Красимир Ципов), както и един от двамата представители на ДПС (Ерхан Чаушев).

Още не е свършило

На изборите на 2 април дори и да се гласува машинно, резултатът се определя по това какво е отчетено от броящите в секциите, не от данните в устройствата. Да се знае колко и какви гласове са отчетени от броенето е важно, за да може да се направи сравнение между човек и машина.

Ако беше останало да се вписва само общият резултат, тази контрола става невъзможна, защото щяха да липсват данните от ръчното преброяване.

С последното решение на ЦИК вече е ясно, че данни за двата вида гласуване ще има, но дали след края на гласуването ще се прави сравнение между преброеното на ръка и отчетеното от машината, още не е известно. Причината е, че дали и как ще се прави контролно засичане, трябва да пише в т. нар. методически указания на ЦИК, които предстои да бъдат гласувани. Това са инструкциите на изборната администрация към членовете на секционните комисии как да работят.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече