ЦИК е независим орган? Друг път! Това ще са най-тежките избори

0

- Advertisement -

Изборите на 2 април могат да се окажат по-тежки от вота на 4 април 2021 г., запомнен с огромните опашки за предаване на изборните книжа и безкрайно много грешки в протоколите с резултатите. Такова опасение изрази Стефан Манов, изборен наблюдател и член на Обществения съвет към ЦИК, в предаването „(О)позиция“ на „Сега“.

По думите му контролът в районните избирателни комисии (РИК) ще се извършва само на база на хартиените протоколи, попълнен от секционните комисии. За сравнение – преди две години поне е имало възможност да се сваля записаната информация за гласуването от флашките към машините и да се използва за сверка на резултатите.  „Хартиената коалиция“ носи отговорност за ситуацията в момента, която в края на м.г. наложи да се върнем към смесеното гласуване с бюлетини и машини, казва експертът. Според него ЦИК е опитала да „замаже“ така създадения проблем, като одобри образци на изборни протоколи, в които двата вида бюлетини само да се сумират. Това обаче беше отхвърлено от съда. „Смесването затруднява контрола“, изтъкна Манов.

- Advertisement -

Изборният наблюдател посочи, че ЦИК е изиграла роля да се приемат такива правила при ремонта на Изборния кодекс. И изрази подозрението си, че комисията стои в дъното на неуспешния опит да се закрие Обществения съвет, който с критиките си към изборния процес е станал „камъче в обувката“ на политиците и институциите. Според него е нужна  промяна в избирателната система в посока въвеждане на мажоритарен елемент, който да даде бонус на победителя на вота, за да се сформират по-стабилни парламентарни мнозинства.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече