Банкери на съд в Швейцария заради милионите на „Челиста на Путин“

0

- Advertisement -

Концертиращ челист, свързан с руския президент Владимир Путин, е прехвърлил милиони долари през швейцарски банкови сметки, без да се извършат каквито и да е проверки на това от страна на компетентните органи в страната. Днес по случая в Цюрих започва дело, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Четирима банкери са обвинени, че са помогнали на Сергей Ролдугин, близък приятел на Путин, да депозира милиони в швейцарски франкове в Швейцария. Според прокурорите банкерите не са направили достатъчно, за да установят самоличността на истинския притежател на средствата. 

Банкерите са трима руснаци, които работят в Цюрих, и един швейцарец. Те отхвърлят обвиненията. Съгласно правилата в Швейцария имената им не може да бъдат направени обществено достояние.

Властите казаха, че Ролдугин е притежател на две сметки, открити в „Газпромбанк Швейцария“ през 2014 г., в които са били налети милиони франкове от Русия. Това се е случило, въпреки че Ролдугин е в списъка на Швейцария за санкционирани руснаци и въпреки че той нямал регистрирана дейност като бизнесмен.

Музикантът заяви пред „Ню Йорк таймс“, че със сигурност не е бизнесмен и че не притежава милиони, както се твърди от обвинението.

Случаят изважда наяве как хора като Ролдугин са използвани като подставени лица за прикриване на действителните притежатели на парите, се казва в обвинителния акт. В документа се казва, че Путин официално има приходи от 100 000 швейцарски франка и не е богат, но в действителност има огромни авоари, които се управляват от хора, близки до него.

- Advertisement -

В миналото Путин каза, че Ролдугин му е приятел, определи го като блестящ музикант и както бенефициент, спечелил честно пари от миноритарен дял в руска компания. А Кремъл вече опроверга твърденията, че средствата на Ролдугин са свързани с руския лидер, и ги определи като антируска „путинофобия“. Кремъл припомни още, че финансовото състояние на Путин редовно се оповестява от него пред избирателите и той редовно декларира и каква заплата получава. Всичко това фигурира и в официални документи, които са публично достояние.

Ролдугин вече е обект на американски санкции, наложени му след руската инвазия на Украйна. Министерството на финансите на САЩ го описа като част от системата за управление на офшорното състояние на Путин. В Швейцария той е обрисуван като „Слугата на Путин“.

По случая относно двете проблемни банкови сметки, които са били закрити през 2016 г., прокурорите в Цюрих искат присъда до 7 месеца затвор за всеки от четиримата банкери. Делото може да приключи още днес.

„Портфейлът на Путин“

Сергей Ролдугин, виолончелист, отколешен приятел на Владимир Путин от Санкт Петербург, наречен „портфейлът на Путин“, който държи активите си в банка „Россия“, бе вкаран в черния списък на ЕС през февруари м. г. заедно с олигарсите и говорителя на руския президент.

За него ЕС се опира на разследване на международен медиен консорциум за „Панама пейпърс“, който твърди, че Ролдугин е отговорен за „разместването“ на поне $2 млрд. през банки и офшорни компании като част от скритата финансова мрежа на Путин.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече