Слоганите на партиите: Какво ни казват?

0

- Advertisement -

След толкова чести избори партиите, разбираемо, се умориха от предизборна агитация. Те може би най-после си дадоха сметка, че тя навява повече скука, отколкото да убеждава някого. Кандидатите едни през друг трябва да се изтъкват като най-големите родолюбци, а избирателите са принудени да ги слушат, сякаш за първи път ги говорят тези работи.

В настоящата кампания партиите изглежда, че разчитат най-вече на слоганите си, защото измислянето им не е скъпо, но пък имат предимството да са кратки и ударни и бързо да стигат до съзнанието на отегчените избиратели. Буквално с две думи те казват най-важното, което партията иска да знаят за нея и същевременно по някакъв неписан закон издават скритите ѝ страхове и надежди.

„Има как“ ПП и ДБ да успеят?

„Има как“ – слоганът на коалицията между „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ – с максималната си лаконичност изразява готовност за действие, в противовес на предизборното голословие. Той трябва да убеди разколебания избирател, че, независимо от скоропостижното сваляне на правителството на ПП, има как моделът на управление в България да се промени. И двете партии, пропъдили най-после „троянските коне“ около себе си, са се заели този път наистина да го направят.

Изборът на неутралното „Има как“ (вместо, да кажем, по-ангажиращото „Знаем как“) трябва да подскаже, че нещо от първоначалната самонадеяност на „харвардците“ е отпаднало. И че ПП и ДБ не изграждат колективно политическо „ние“, а заедно с обединението на силите си запазват и различия помежду си.

ГЕРБ искат да са във властта „отново“

Слоганът на ГЕРБ/СДС „За стабилна България отново“ повтаря предишните и самоотвержено заявява, че партията не се нуждае от промяна и няма да се промени. Но риторическото острие при този слоган е „отново“. Това наречие за време връща политическия часовник преди падането на ГЕРБ от власт и по подразбиране обявява всичко след това за провал. Слоганът дава израз на все още плаха надежда, че след повече от две години „коалиционната карантина“ за партията е свалена и тя може да влезе в управлението, без непременно, както досега, да търси благосклонността на „партиите на промяната“.

ДПС – още от същия „разум“

Слоганът на ДПС „Разум, отговорност, диалог!“ става за всяка партия по всяко време. Но ако се лиши от клишетата и се адресира конкретно към ДПС, вероятно ще звучи така: „Ни лук яли, ни лук мирисали“. Движението, както винаги, демонстрира пълно нежелание да погледне към реалната обществено-политическа ситуация в страната и към собствената си противоречива роля в нея. Вместо това си позволява да налива ум и „разум“ в главите на опонентите си, защото слоганът е обръщение именно към тях, а не избирателите му, които са му вързани в кърпа. И заради тази пленена аудитория може да говори на националната каквото му хрумне.

- Advertisement -

„Възраждане“: Избери руската „свобода“

Все пак най-наглият слоган е на „Възраждане“ – „Избери свободата!“, защото отдавна е известно, че тя за тях, съвсем по оруеловски, е зависимост. Честният слоган на партията би бил: „Избери зависимостта от Кремъл!“. И мисля, че това е последната кампания, в която си кривят душата. В следващата вероятно открито ще веят руски знамена и ще готвят списъци за заплануваните чистки.

БСП: Можете ли наистина?

Най-безпомощният слоган е на БСП – „Да! Можем“. Той е демонстрация на остатъци от историческо самочувствие, макар и в режим на свободно падане.

Но тук издайнически се появява това „Да!“ в началото на слогана, което го превръща в отговор на въпрос от типа: Вие можете ли още да правите политика? След като противно на всички опити да се докажете като европейска лява партия се озовахте сред местните проксита на Путин. И след като се оставихте ПП да ви отнеме „патента“ върху социалната държава.

В какво са „сигурни“ от „Български възход“?

И „Български възход“ сам си вдъхва кураж със слогана „Сигурни за утрешния ден!“. В смисъл – сигурни са, че пак ще влязат в парламента. Наистина ли си вярват и по-важното – колко избиратели ще им повярват и този път, след като партията така и не успя да придобие собствени отличителни белези, поне един запомнящ се.

Сблъсъкът, който може да доведе до някаква развръзка, разбира се, е между ГЕРБ/СДС и ПП/ДБ. Едните настояват в слогана си, че без тях е невъзможно стабилно управление в България, а другите, че има как сами да управляват. Досега обаче социологическите данни не са потвърдили ничий слоган…

Георги Лозанов, Дойче веле
 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече