Недосегаеми ли са руските хиперзвукови ракети?

0

- Advertisement -

Украйна съобщи, че Русия за пореден път е изстреляла хиперзвукови ракети срещу страната. Наистина ли те се оказват недосегаеми?

Украйна отново беше подложена на масиран руски обстрел през отминалата седмица. Украинската отбрана съобщи, че Русия е използвала хиперзвукови ракети.

Най-малко девет души са загинали при обстрела срещу столицата Киев и редица други градове, включително Харков и някои села в региона на Лвов в Западна Украйна. Не за първи път Москва обстрелва Украйна с хиперзвукови ракети. Това се случи още в началото на войната през 2022 година. Смята се, че това е специален вид ракетно оръжие. Ето защо: 

Наистина ли ракетите са „непобедими“?

„Непобедими“. Така руският президент Владимир Путин нареча хиперзвуковите ракети през 2018 година, когато те официално станаха част от военния арсенал на страната.

Това описание е преувеличено и използвано с пропагандни цели, но все пак има и зрънце истина в него. Хиперзвуковите ракети са различни от обикновените балистични оръжия и това ги прави по-трудни за прихващане от системите за противоракетна отбрана. Причинините са две – скоростта им и височината, на която летят.

Колко бързи са хиперзвуковите ракети?

Хиперзвуковите ракети летят със скорост, която е пет до десет пъти по-бърза от тази на звука. Отношението на скоростта на обект към скоростта на звука се изчислява с Числото на Мах. В случая то е Мах 5 до Мах 10. Точната скорост на ракетите не е определена, защото тя зависи от няколко неща – най-вече от средата и температурата на средата, през която се движат.

За сравнение: самолетите „Конкорд“ летят около два пъти по-бързо от скоростта на звука. Тези самолети се движат с максимум 2,180 км/час или с Мах 2,04. Така че хиперзвуковите ракети са около три пъти по-бързи.

- Advertisement -

Хиперзвуковите ракети, които Русия използва в нападенията си срещу Украйна, са познати като ракетите „Кинжал“. Дължината им е 8 метра. Някои експерти смятат, че те се движат с 6000 км/час. Това е толкова бързо, че „налягането на въздуха пред оръжието образува плазмен облак при движението му, който поглъща радиовълните“, обясняват оръжейни експерти в американския уебсайт Military.com. Това прави „Кинжал“ и другите хиперзвукови оръжия особено трудни за прихващане от радарни системи – ефект, повлиян и от това, че летят на ниска височина.

На каква височина летят хиперзвуковите ракети?

Хиперзвуковите ракети летят много по-ниско от обикновените балистични ракети.

Те следват т.нар. ниска атмосферно-балистична траектория. Това означава, че когато радарната система за противоракетна отбрана ги засече, те вече са толкова близо до целта си, че в много случаи е твърде късно да бъдат прихванати. Освен това хиперзвуковите ракети разполагат с възможността да променят траекторията си по време на полет.

Какъв е обхватът им?

Хиперзвуковите ракети, които Русия използва в Украйна, се изстрелват от изтребители. Други хиперзвукови оръжия могат да бъдат изстрелвани и от кораби или подводници. Те са в състояние да носят и ядрени бойни глави.

Ракетите „Кинжал“ могат да достигнат до цели на 2000 километра от изстрелването. Останалите хиперзвукови ракети имат обхват на действие от около 1000 километра.

Ако хиперзвукови ракети бъдат изстреляни от руския ексклав Калининград, това би поставило под заплаха няколко европейски столици, които ще се намират в рамките на обхвата им. Калининград се намира между Полша, Литва и Балтийско море. Германската столица Берлин е на по-малко от 600 километра разстояние.

Някои анализатори смятат, че въпреки предимствата на хиперзвуковите ракети над балистичните оръжия, Русия няма да ги използва масово. През 2022 година американският генерал Глен Д. Ванхерк каза пред комисия в американския Сенат, че Русия „среща проблеми с някои от хиперзвуковите си оръжия по отношение на точността им“ в Украйна. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече