АПИ гласи незаконно строителство на „Струма“ през Кресненското дефиле

0

- Advertisement -

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) подготвя стартирането на строителни дейности на Лот 3.2. от АМ „Струма“ – невралгичния участък в района на Кресненския пролом. А в момента всяка работа по тази част на магистралата би била незаконна, защото оценката за въздействие върху околната среда е изтекла и трябва да се направи нова. Това твърдят група известни природозащитници в сигнал до медиите. Те са получили информацията от „вътрешен източник“, чиято самоличност не разкриват, за да не бъде уволнен. 

„От октомври 2022 г. извършването на каквито и да е дейности, свързани с изграждането на лот 3.2. е незаконно, защото тогава изтече 5-годишният период на действие на Решението по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС)“, поясняват еколозите. И припомнят, че още през 2019 г. Европейската комисия върна със сериозни забележки документацията за този участък на АМ „Струма“ с настояване да бъде изготвена нова екооценка на всички смислени алтернативи. Това искане е поставено и през лятото на 2022 г. в отворено писмо до регионалното министерство, пише „Сега“.

Точно заради липсата на нова ОВОС Брюксел „замрази“ преговорите за финансиране на магистралния участък, посочват природозащитниците. Те призозават гражданите да подават сигнали, ако забележат „каквито и да е дейности по изграждането на АМ „Струма“ в района между разклона на пътя за Банско при Симитли и включването в магистралата южно от град Кресна. 

Организациите, работещи за опазването на Кресненския пролом, започват спешно изготвянето на жалба до Европейската комисия.  Тя ще бъде изпратена в мига, в който  бъдат установени каквито и да е строителни работи или подготовка за такива в района на дефилето, и ще съдържа искане до Брюксел да бъде спряна цялата оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“, предупреждават природозащитниците.  

Зиг-заг

На 1 август 2022 г. бившият министър на околната Борислав Сандов обяви, че по препоръка на ЕК отново трябва да се обследват различни варианти за „Струма“ през района на Кресна. Оценката, издадена през 2017 г. беше за вариант с две разделени платна, като в едната посока трасето минава по източните склонове над дефилето, а в другата магистралата следва сегашното шосе през Кресна. Ексминистърът, който е дългогодишен екоактивист,  обясни, че изграждането на дълъг тунел е по-щадящият за уникалната природа на дефилето вариант. Този вариант обаче е много по-скъп и сложен за изпълнение.  Тогава Сандов каза още, че така или иначе заради споровете за трасето и огромното закъснение парите от ЕС, предвидени за довършването на този участък от „Струма“, са пренасочени към друга магистрала – „Европа“, за да бъдат оползотворени. 

През декември обаче регионалният министър Иван Шишков обясни в Народното събрание, че служебното правителство прави опити да спаси старата ОВОС, защото изготвянето на нова оценка ще отнеме много време и ще отдалечи в неизвестното бъдеще завършването на АМ „Струма“.

„Има вероятност през май 2023 г. да бъде издадено частично разрешение за строителство, само за малък участък, и то главно за да се спаси Оценката за въздействие, чиято актуалност скоро ще изтече и тогава ще трябва да се повтори цялата дълга процедура по издаване на ОВОС“, коментира тогава министърът пред депутатите.“Ако служебният кабинет остане в следващите месеци да работи, ще направя всичко възможно, за да спасим ОВОС. В момента има завършена процедура ОВОС и разгледани мерки, свързани с опазването на околната среда“, обясни арх. Шишков в парламента. До края на януари с екоминистерството трябва да изберем трасе за „Струма“, така че до май 2023 г. да може наистина да се издаде разрешение за строеж  – за малка част от трасето“, заяви в края на 2022 г. арх. Шишков.

- Advertisement -

Какъв ще е отговорът на министъра и на АПИ след днешния „ултиматум“ на „зелените“, предстои да научим. 

Авторите на предупреждението са предоставили своите контакти за евентуално подаване на сигнали: 

Андрей Ковачев, 0887 788 218, kovatchev6@gmail.com

Димитър Василев, 0887 584 853, vassilevdimitur6@gmail.com

Петко Ковачев, 0899 444 374, kovachpetko@gmail.com

Петко Цветков (СДП „Балкани“), 0887 522 206, petko.tzvetkov@gmail.com

Сигналите могат да се във всякаква форма – писмени или устни, снимки, видеоматериали.

Организацията „Да спасим Кресненското дефиле“ разказва на своя сайт  историята на злополучния магистрален участък“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече