Драматични прогнози на МФ взривиха политиците и експертите

0

- Advertisement -

„Таен“ доклад на финансовото министерство с черни сценарии пред държавните финанси и последвалата в сряда пресконференция на служебния министър Росица Велкова, на която тя потвърди тревожните констатации и обяви редица наложителни мерки за затягане на коланите, предизвика бурни реакции сред политици и финансови експерти.

Някои поздравяват Велкова за смелостта, други я обвиняват в „деструктивно поведение“ и участие в „активно политическо мероприятие“, трети направо намират поведението ѝ за „престъпление“. БНБ пък определи като „некомпетентни“ и „безотговорни“ част от твърденията на финансовия министър.

Според доклада на МФ, ако не се свие очертаващият се огромен дефицит от 6.9% от БВП за тази година, може да се наложи взимане на заем от МВФ, защото има опасност страната ни да не получи заеми от международните пазари. За неопределено време ще се отложи присъединяването ни към еврозоната и дори съществува риск за промяна на съществуващия курс на лева към еврото. „Теоретично има опасност за валутния борд при изключително високи дефицити“, потвърди на пресконференцията министър Велкова.

Бивши управляващи веднага си отправиха взаимни обвинения за влошаването на финансовото състояние на държавата. 

Асен Василев, който бе финансов министър в кабинета „Петков“ и е кандидат депутат от ПП, обяви, че целта на подобни апокалиптични прогнози е „да се изплашат хората, да им се каже, че у нас може да има най-много стабилна бедност, че не трябва да се вдигат пенсиите и заплатите, а парите да бъдат откраднати“. „Служебният кабинет се държи така, както се държеше ГЕРБ“, каза Василев. Той обвини МФ, че не успява да събере най-големия приходоизточник в бюджета – данъка върху добавената стойност, въпреки повишените цени на всички стоки и услуги, защото има „чадъри над определени големи фирми“. „Над 400 млн. лв. по-малко са постъпленията на ДДС в бюджета тази година в сравнение с миналата въпреки инфлацията“, посочи бившият финансов министър, чиято заместничка в кабинета „Петков“ бе самата Росица Велкова.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък нападна „Продължаваме промяната“ за „безобразното теглене на заеми всеки месец“. „От година и половина говорим за тези рискове, но дойде Видовден. Лошото е, че вересиите на Асен Василев ще ги плаща честният бизнес“, каза Борисов.

Слави Трифонов, който с неговата ИТН бе коалиционен партньор в предишното управление, реагира с коментар срещу „опасната финансова политика на кабинета „Петков“. По думите му това била причината ИТН да излезе от управлението. „Да теглим заем от МВФ не е стояло пред страната ни от Жанвиденово време“, припомни Трифонов. 

„Възраждане“ само това и чакат – някой да изрази съмнение за стабилността на лева и курса му спрямо еврото, за да изригнат срещу намерението на страната ни да влезе в еврозоната.

От „Демократична България“ обявиха апокалиптичните прогнози на Велкова за фейк. „В моите очи с днешното изказване финансовият министър всява паника по време на предизборна кампания. Направи същото, макар в по-малко страшни краски, и по време на предходната предизборна кампания. Нито едно от апокалиптичните предсказания тогава не се сбъдна. Единственото следствие на паникьорското говорене беше, че оскъпи пласирания тогава публичен дълг. И изведнъж сега отново чуваме същите апокалиптични послания в сериозно засилени до почти трагични краски“, написа във „Фейсбук“ икономистът Георги Ганев, който е и кандидат-депутат от ДБ.

Подобно на Асен Василев, той обръща внимание на намалените постъпления от ДДС в началото на тази година, което не може да се обясни с по-ниската ставка основно върху хляба. „Но може да се обясни с възстановяване на устойчиви до неотдавна схеми за избягване на плащания по ДДС от големи данъкоплатци. Защото е видно, че други данъци, при които е доста по-трудно да се лъже, приходите продължават с бързите темпове на растеж“, написа икономистът. „Риториката на финансовия министър в крайна сметка цели паника, въз основа на която българските публични финанси да се върнат към доскорошните практики на крадене за сметка на гражданите“, смята Ганев.

Финансовите и икономически експерти също се разминават в оценката за представеното от министър Велкова.

- Advertisement -

„Поздравления за финансовия министър – единственият в това правителство, който има топки. Докато други министри няколко седмици се борят с цените – проблем, който не съществува“, коментира за „Сега“ финансистът Любомир Дацов.

Според него няма нищо изненадващо в прогнозите на служебния кабинет. „Политиците в последните години надуваха разходите и отваряха дупки в приходната част на бюджета, сега идва време да се плаща сметката. Дефицитът стана изключително голям – 8-9 млрд. лв. се очаква тази година, а трябва да е не повече от 5 милиарда. Това се решава или чрез увеличаване на данъци, или чрез орязване на разходи“, коментира Дацов. Той не смята, че финансовият министър е направила непремерени изказвания, а „просто е представила негативен сценарий, ако политиците не предприемат мерки“. Не смята и че има връзка с предстоящите избори – по календар МФ трябвало сега да подготви доклада за тригодишната бюджетна прогноза, а и Велкова била последователна в забележките си към политиците.

Икономистът Кузман Илиев също намира „много позитивно“ това „биене на камбаната“. „Бяхме станали прекалено самонадеяни, казвахме си, че няма криза. Философията да се трупат дългове е много вредна. За разлика от Италия и Франция, ние сме малка държава и може да се окажем без пари кеш този месец“, посочи Илиев.

На противоположно мнение е финансистът Никола Янков. „Тази истерия, това биене на тъпана, че сме заплашени от санкции заради прекомерен дефицит и заеми от МВФ, излага репутацията на България и ни поставя редом до страни от Латинска Америка и Африка“, коментира за „Сега“ Янков. Той припомни, че България е сред отличниците в ЕС по нисък дял на дълга към БВП и е една от фискално най-стабилните държави в ЕС, заради което във всеки един момент страната ни може да получи заеми от пазарите.

„МВФ финансира само фалирали и закъсали държави. Защо се набутваме там? Безумно е един финансов министър да говори по този начин, това е деструктивно поведение, пълни глупости, които единствено ще изплашат инвеститорите – не само чуждите, но и българските“, посочи Янков.

Според него инвеститорите са обезпокоени и от намерението да се налагат нови данъци със задна дата. Янков има предвид обявеното предложение от средата на годината фирмите да бъдат облагани с 33% за свръхпечалбата, реализирана през 2022 г. „Ако МФ иска да спести пари, трябва да се спрат енергийните субсидии – както за бизнеса, така и за населението. Там са заровени големите милиарди, а не да се вдигат данъци“, казва той.

Янков намира и за силно обезпокоителни прогнозите за отлагане „за неопределено време“ на присъединяването към еврозоната и за възможен риск за фиксирания курс на лева към еврото. „Подобно говорене е политическа поръчка, активно политическо мероприятие, в изпълнение на руски сценарий да се торпилира възможността страната ни да бъде интегрирана в еврозоната, в икономическото сърце на Европа“, смята Янков.

Бившият финансов зам.-министър Георги Кадиев, който сега е кандидат-депутат от новата формация „Левицата“, пък смята, че подобно говорене не само е срамно, но е и престъпно точно в този момент – „момент, в който в САЩ гърмят банки, акции на банки в Европа се срутват, „Креди Сюис“ ще изкара (може би) до петък, преди да я спаси швейцарското правителство, петролът се срина с 8% и всички правителства успокояват пазара“.

„До вчера щяхме да влизаме в еврозоната. Днес сме пред фалит? Представете са как гледат на нас в ЕЦБ и ЕК. Кой инвеститор ще дойде в България, като прочете, че сме пред фалит с разклатен борд и лев?“, написа той в пост във „Фейсбук“.

Според Кадиев е престъпно да се говори по този начин и за риск пред фиксирания курс спрямо еврото: „Ами ако народът се втурне към банките?“, риторично пита той.

Особено красноречиво реагира и БНБ на някои от изказаните черни прогнози. „Няма причина за промяна на съществуващия курс на лева към еврото. Международните валутни резерви на БНБ са на най-високото си ниво за последните 30 години. Подобни твърдения са некомпетентни и безотговорни.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече