САЩ за България: Корупция, безнаказаност, проблеми с медийната свобода

0

- Advertisement -

Корупцията, неефективността и липсата на отчетност са широко разпространени проблеми, засягащи независимостта и безпристрастността на съдебната система.

Общественото доверие в съдебната система остава ниско поради схващането, че магистратите са податливи на политически натиск и раздават правосъдие по различен начин за различни граждани.

Въпреки че законът предвижда наказателни санкции за корупция от длъжностни лица, властите не прилагат закона ефективно и се съобщава, че длъжностни лица във всички клонове на управлението са участвали безнаказано в корупционни практики. През годината имаше множество съобщения за корупция в правителството.

Тези и още подобни заключения се съдържат в разпространения днес доклад за България на Държавния департамент за това какви са практиките в страната за спазване правата на човека – от свободата на сдружаване през справедлив достъп до правосъдие до свободни медии до трудови права. Върху повече от 40 страници са описани множество по-ярки случаи от 2022 г. и често са цитирани заключения на институции като Европейската комисия, Съвета на Европа, Репортери без граници, Асоциацията на европейските журналисти в България и др.

Посочените „значимите проблеми с правата на човека“ включват достоверни съобщения за:

  • жестоко или унизително отношение от властите, включително към задържани, мигранти и разселени и институционализирани деца;
  • произволен арест;
  • сериозни проблеми с независимостта на съдебната система;
  • сериозна корупция в правителството;
  • престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към членове на ромската общност;
  • престъпления, включващи насилие или заплахи за насилие, насочени към лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, куиър и интерсексуални лица.


„Властите предприеха стъпки за идентифициране, разследване, наказателно преследване и наказване на служители, извършили нарушения на правата на човека и корупция, но действията на правителството бяха недостатъчни и безнаказаността беше проблем“, се посочва още в увода на в текста.

Сред примерите за „произволно задържане“ е отбелязано арестуването на 17 март на бившия премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и съветникът по връзки с обществеността Севделина Арнаудова, обявено през август от Софийският административен съд за незаконно.

Влиянието върху медиите

- Advertisement -

По въпроса за медийната свобода заключението на американското външно министерство е:

„Продължиха опасенията, че корпоративният и политически натиск, неефективната и корумпирана съдебна система и непрозрачното държавно регулиране на ресурсите, предназначени за подпомагане на медиите (включително фондовете на ЕС), сериозно увредиха медийния плурализъм.“

Цитирани са също заключения, които констатират високо ниво на политическо и икономическо влияние върху медиите в комбинация с високи нива на концентрация на собственост. Посочват се и притеснения за независимостта на обществените медии и „недостатъчна редакционна независимост при всички видове медии.“

Като проблеми са отбелязани и достъпът на малцинства в медиите и дела за клевета срещу журналисти, които публикуват статии с обвинения в корупция.Антисемитска риторика

В доклада са представени и случаи на антисемитизъм, като се допълва, че „антисемитска риторика продължава да се появява редовно по социалните мрежи и под формата на коментари под медийни статии онлайн.“ Oт друга страна, се отбелязва, че националистически партии, в това число „Възраждане“ редовно обвиняват защитници на човешките права в измяна.

По отношение на расовите малцинства се изтъква, че дискриминацията може да бъде наказана със „скромна глоба“ като законите в тази сфера не се прилагат ефективно.

Докладите на Държавния департамент за състоянието и зачитането на човешките права и правата на работещите в 198 страни и територии се създават заради изискване по закон и се представят в американския Конгрес.

При публикуването на докладите за всички страни Държавният секретар Антъни Блинкeн посочи, че те са базирани на факти и при написването се прилагат едни и същи стандарти както към съюзници и партньори и страни с, които САЩ има различния. „Целта на докладите не е смъмряне или опозоряване, а да се предложи ресурс за тези по света, които работят да пазят и поддържат човешкото достойнство, когато те са под заплаха по много различни начини,“ каза още Блинкeн.

Той допълни, че при създаването на докладите се знае, че и Америка има проблеми с човешките права и това, което отличава Америка и други демокрации е, че говори открито за проблемите си, пише „Дневник“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече