Българка е екстрадирана в САЩ заради измамата OneCoin

0

- Advertisement -

Българкатa Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ заради повдигнато обвинение във връзка с криптоизмамата OneCoin, съобщи американското министерство на правосъдието.

В съобщение на министерството се посочва, че Дилкинска е била екстрадирана на 20 март и ще се яви пред американски съдия.

Тя е работила като ръководител на правния отдел на „OneCoin“. В обвинението срещу Дилкинска се твърди, че тя е помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество, принадлежащо на „криптокралицата“ Ружа Игнатова.

Американските власти твърдят, че Дилкинска е помогнала на адвоката и съучастник в схемата с „OneCoin“ Марк Скот да изпере средства в размер на 400 милиона долара. След ареста на Скот тя е унищожила уличаваща информация и е уведомила друго замесено лице за ареста.

- Advertisement -

Дилкинска е обвинена в заговор за извършване на измама и в заговор за пране на пари. Всяко от двете обвинения може да доведе до максимална присъда от 20 години затвор.

Преди близо година основателката на OneCoin Ружа Игнатова бе включена в списъка на ФБР за 10-те най-издирвани бегълци. От бюрото обещават 100 000 долара награда за информация, която доведе до ареста на българката.

Игнатова е търсена пообвинения в заговор за извършване на пране на пари, заговор за извършване наизмама с ценни книжа и измама с ценни книжа.

Тя е обвинена за измама на инвеститори от цял свят, като е основатела компанията OneCoin Ltd., която е предлагала на пазара едноименна криптовалута. Валутата обаче не отговаря на изискванията за криптовалутите, а цената ѝ не се определя на пазарен принцип, а от самата компания.

Твърди се, че Игнатова е привличала „инвеститори“ в създадената от нея криптовалута. Смята се, че Игнатова е спечелила с измама милиарди долари. Обвиненията към Игнатова бяха повдигнати през 2018 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече