Може ли без Бойко да се излезе от цикъла на президентска власт?

0

- Advertisement -

В книгата си „Несъвършената градина“ българският културолог Цветан Тодоров прекрасно описва капана пред модерния човек. Човекът вярва, че всички успех е възможен, стига да се потруди; вярата е заблуда, успехът винаги е с цена, стъпките към него се заплащат – капанът е да искаме повече и повече, докато плащаме повече и повече – залага го дявол, възползващ се от неспирните ни желания.

Тази метафора дълбоко кореспондира със световната литература (Фауст), а и нашата („Приказка за стълбата“). По-интересно е, че тя предлага всекидневни примери за своята достоверност. Включително в политиката ни. Например значителна част от българите не понасяха кратко управлявалата четворна коалиция, макар да не искаха Бойко Борисов да се върне. Не щеш ли, мечтанията им се сбъднаха – коалицията падна, Борисов не се върна.

Но не станаха по-щастливи.

Цената се оказа висока –  дълъг ступор и ГЕРБ на бял кон в маранята.

Дали тези хора съзнават капана на общочовешките дилеми, не се знае. Минало-заминало. По-важно е, че днес на хоризонта е нов дявол. „Повече няма да съм премиер“, каза Борисов на предизборно мероприятие. Насред кампания това е стръв спрямо целия политически блок, който дефинитивно се самоосмисля чрез отстраняването му. И най-вече за лидерите му.

Борисов, разбира се, се е

отмятал от обещания повече,

отколкото са капките в най-големия български язовир „Искър“.  Но думите му са важни не само защото тече кампания. Не е тайна, че при войната Русия – Украйна западните партньори на България мечтаят за стабилно проатлантическо управление. Възможностите за такова не са големи, затова го виждат чрез сдобряване на „промяната“ (ПП – ДБ) и ГЕРБ. Натискът е силен. Но стане ли коалицията, макар и неформална, това ще са 99 % окончателното ликвидиране на анти-ГЕРБ процесите у нас – Борисов ще е победител в 3-годишния цикъл. Затова напоследък той е по-атлантик от Байдън и Столтенберг заедно – крещи да се праща оръжие на Украйна, мести Паметника на съветската армия… „Изпуснатата“ реплика за отказа да е премиер е продължение в контекст. Тя е по адрес на ПП и западните партньори:

„Ето бе, какво искате още?

Давам назад. Готов съм за сдобряване!“. Най-вероятно до края на кампанията ще има още изпълнения от сюжета. 

- Advertisement -

Тук трябва да се отбележи, че Борисов (плюс ДПС) няма и как да е първа цигулка във вътрешния процес. Дори да спечели вота – няма как. Положението е недвусмислено, откак санкциите „Магнитски“ поразиха човек като Владислав Горанов. Това е вторият подобен шамар след „пакета Магнитски“ от 2021 г., трасирал изгряването на ПП. Тоест лидерът на ГЕРБ се отказва от нещо, което

и без това никой не му позволява.

Но успоредно САЩ съчетават тоягата с морков. Оня ден се произнесоха, че арестът на Борисов през 2022 г. е бил произвол. С което бе потвърдено, че той все пак е нужен количествено (нямат предвид качество).

А изкушението пред ПП и ДБ е ясно – власт; силна външна подкрепа. Нито в същността си политиката, нито конкретно сега опозиционерстването може да е цел. Външният натиск и вътрешните особености (кът са въобще евентуалните партньори, а България наистина се нуждае от стабилна власт) като че ли правят обръщането към ГЕРБ безалтернативно. „Замонашаването“ на Борисов изглежда като необходимото условие. Но и цената е ясна – мачът с него се губи, 

„промяната“ може да е поредният убит

отбор след прегръдката. Щетата ще е колосална – крах на обществената съпротива срещу човек, бил над десетилетие министър-председател. Борисов не е като Костов или царя да се оттегли въобще. Отказът да е премиер би бил просто стъпка встрани.

Няма интелигентен човек, който да не съзнава и изкушението, и менгемето за ПП – ДБ. Затова е любопитно да се наблюдава поведението на коалицията. До момента в кампанията й почти липсва реторика срещу ГЕРБ. Срещу другите също липсва, както и … самата реторика. Приказва се общо „за приоритети“. „Дневник“ забеляза тънкия момент, че при представянето на програмата си ПП и ДБ имаха предвид ГЕРБ като основен конкурент, но не назоваха партията. Кирил Петков пък, няколко дни след „самопенсионирането на Борисов“, изрече в свой стил нещо неясно: „Ще предложим тъй хубаво правителство, че никой няма да смее да не го подкрепи!“. В действие е „политика на отворени врати“ насред вяла кампания – и негативите се връщат като бумеранг.

След всичко това резонният въпрос е: Имат ли някаква

опция ПП и ДБ извън ГЕРБ?

Сега или при нов вот през декември – съществува ли въобще тя? Отговорът: Малка е, но съществува; зависи от броя и въобще наличието на малки формации в НС. Зависи и от проумяването на цената – да се схване, че няма идеални неща. Изборът е винаги между висока или по-малко висока цена. Да се разбере, че при нова четворна-петорна коалиция цената ще е по-ниска от „стабилно управление“ с ГЕРБ. Сходен въпрос може да се постави и общо за България: Може ли без приноса на ГЕРБ да се излезе от цикъла на президентска власт. Отговорът: Трудно; но с ГЕРБ най-вероятно българите отново ще замечтаят за президентска власт.

Диян Божидаров, „Сега

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече