Прехвърляли фирми на криптокрлицата Ружа Игнатова на „бушони“

0

- Advertisement -

Фирми от криптоимперията на Ружа Игнатова са прехвърляни на двама мъже. Единият – охранител от село Костенец, другият – с адресна регистрация в софийския квартал „Модерно предградие“. Най-вероятно те са „бушони“, защото са вписани в регистрите като управители след като от фирмите излизат Ружа Игнатова, майка ѝ и Ирина Дилкинска, съобщава БНТ.

Дилкинска беше екстрадирана в понеделник в Съединените щати по обвинение за участие в схемите на криптокралицата. Пред БНТ адвокатът ѝ заяви, че максималното наказание, което я заплашва, е до 40 години затвор.

Ирина Дилкинска се запознава с крипокралицата Ружа Игнатов чрез обява за работа, твърди нейният защитник. Работили са заедно 4-5 години, а в OneCoin екстадираната българка е била правен съветник – оформяла и съблюдавала договори.

„Точно за последно не знам кога е имала контакт. Той е загубен някъде 2017 г. с нея, когато Ружа изчезва от полезрението на всички. По никакъв начин не го е очаквала. Не се е крила от никого, живяла е съвсем нормален живот“, казва адвокатът ѝ Николай Петров.

Според американските власти Дилкинска е помогнала за създаването на фиктивни дружества с цел изпиране на пари и запазване на имущество, принадлежащо на „криптокралицата“ .

- Advertisement -

„Виждали сме единствено две клетвени декларации. Едната е на агент от ФБР другата е на заместник-прокурор от щата Ню Йорк на базата, на които е оформена екстрадицията. Аз ходих да я видя в ареста преди две седмици тук, в България. В Ню Йорк се намира съдът. Предполагам в Ню Йорк се намира и тя. В южния окръг“, обясни още Петров.

Справка в Търговския регистър у нас показва, че името на Ирина Дилкинска е свързано с две фирми – „Би енд Ен Консулт“ и „Блок Уейв Тех“. В момента тя не е нито собственик, нито управител в двете компании.
В „Би Енд Ен Консулт“ тя е била управител от 2015 година до 2018 година. Фирмата е регистрирана в град Етрополе, адресът обаче се оказа фалшив. Второто дружество – „Блок Уейв Тех“ е регистрирано през 2009 година като адреса на компанията съвпада с адреса на известната компания на Ружа Игнатова – „Уан Нетуърк Сървисис“, а именно на столичния площад „Славейков“.

Ирина Тенева, както е моминското ѝ име, е първата собственичка на дружеството, а после то е прехвърлено на компанията на Ружа Игнатова „Уан Нетуърк Сървисиз“. Управител на новия собственик първоначално е майката на Ружа Игнатова – Веска Игнатов до 2017 година. Тогава тази позиция заема Кристиян Манолов. Неговият адрес по лична карта е в столичния кв. “Модерно предградие”. В блока обаче не са чували за човек с това име.

Кристиян е наследен на поста от Ангел Бояджийски. Името му излиза и като заместник на Ирина Дилкинска в дружеството „Блок уейв тех“, където също е управител от 2018 година. Според източници на „По света и у нас“ Бояджийски е от село Костенец. На адреса намерихме родителите на Ангел, които отказаха коментар за това има ли фирми синът им. От майката разбрахме,че се занимава с охрана. Попитахме адвоката на Дилкинска за схемите.

БНТ: Тя имала ли е някаква връзка с регистрирането на подобни фирми или пък работа с тези лица?

Адвокат Николай Петров: При положение, че тази информация е отразена в търговския регистър. Регистърът не може да бъде манипулиран. Най-вероятно е имала отношение към тези лица.

Според адвоката на Дилкинска максималното наказание по двете обвинения по делото е 40 години затвор. Практиката при подобни дела показва, че те се гледат не по-малко от пет години.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече