Рашков за нощното шкафче на Баце: И фалшива банкнота в чекмедже е престъпление

0

- Advertisement -

Нямам никаква представа защо главният прокурор Иван Гешев и бившият премиер Бойко Борисов се радват, че една от банкнотите в чекмеджето била фалшива, след като това също е престъпление по смисъла на българския Наказателен кодекс. Това обяви в интервю по Нова тв бившият вътрешен министър Бойко Рашков. 

„Не виждам нищо радостно в това, ако някой притежава фалшифицирана банкнота. Това означава, че може да пусне в обръщение фалшива банкнота … Аз видях на тв екрана добре структурирани пачки банкноти“, обяви Рашков. Той припомни, че наскоро от антикорупционния фонд са обявили, че една чужда банка е дала да се разбере, че има и истински банкноти. Друга чужда институция пък посочила, че има и неистински.

“И в единия, и в другия случай стои въпросът какво правят тези пачки в чекмеджето в спалнята”, коментира още Рашков.

Наскоро Борисов случайно се издаде в интервю за Би Ти Ви, че знае повече от публично известното за разследването за пачките и кюлчетата в чекмеджето. Той дори се позова на главния прокурор Иван Гешев, който обаче не беше съобщавал подобна информация. „А той (Гешев) каза и още нещо – че от френската банка от съдия-следовател дошло, че едната банкнота не е истинска. Да съм се притеснявал, че държа фалшиви евро в чекмеджето ли?“, каза Борисов на въпрос дали се притеснява за разследването. 

- Advertisement -

Всъщност главният прокурор каза нещо съвсем различно пред „Капитал“. „Ако говорим за тези снимки, които могат да представляват банкноти, са запитани конкретните банки, които би трябвало да са ги емитирали. И отговорът на една европейска банка казва, че такава банкнота не съществува“, заяви Гешев през октомври м.г. На въпрос по-късно откъде Борисов знае, че запитаната банка е френска, Гешев отговори: „По този въпрос трябва да питате Борисов, аз не съм г-н Борисов тука срещу вас“.

И до момента не е известно да има разследване срещу Борисов нито за фалшива банкнота, нито за истинска, както и за това откъде знае вътрешна за прокуратурата информация, че точно френска банка е обявила за неистинското евро.

Рашков коментира и доклада на Държавния департамент на САЩ, където се дава пример с незаконния арест на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, който стана по негово време. „Тълкувам американския доклад, в който Борисов е посочен като жертва на незаконен арест, като противоречие от страна на службата, която отговаря за незаконните активи и ги санкционира, а именно Закона “Магнитски“. Противоречието е в това, че специалистите от тази комисия са приели, че лице, което е в списъка „Магнитски“, а именно Владислав Горанов, както и неговият ръководител Бойко Борисов са незаконосъобразно арестувани“,  обяви Рашков в студиото на „На фокус“ по Нова тв.

В същото време направи впечатление, че Рашков се дистанцира от ареста на Борисов, като обяви, че в България не задържа министърът, а го правят службите.

Бившият вътрешен министър заяви и, че едното разследване по делото за източените милиони от строителството на АМ „Хемус“, по което има 9 обвиняеми, вече е приключило. Прокуратурата обаче го държала на трупчета и не си изпълнявала задълженията да го приключи. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече