Кьовеши отхвърли поредно гешевче

0

- Advertisement -

Още един кандидат за български делегиран прокурор е отхвърлен от колегиума на ръководената от Лаура Кьовеши европейска прокуратура (ЕППО). Това се разбра от пост на ЕППО в Туитър. Двама от последната „порция“ предложени от България прокурори обаче са одобрени – Михаела Райдовска и Василен Бенчев, се вижда то документите, качени на сайта на прокуратурата. Така остава неодобреният кандидат да е Юлиана Христова. А броят на българските делегирани прокурори става 8.

Подборът на делегираните прокурори още в началото не тръгна гладко. След първата процедура Колегиумът на Европейската прокуратура одобри само 4 от десетимата номинирани от Висшия съдебен съвет. При втората процедура делегирани европейски прокурори станаха петима. Третата процедура, която се провали заради липса на кандидати, трябваше да запълни десетото място. Последва четвърта процедура за шестима, при която Прокурорската колегия одобри само трима. Предстои да бъде открита пета процедура в опит България да запълни увеличената си на 15 души квота.

Назначението на Райдовска и Бенчев идва, докато назначените по-рано делегирани прокурори системно напускат. 

- Advertisement -

Преди месец „Сега“ писа за напускането на Елена Попова, която се връща в съда. Месец преди нея напусна и Бойко Калфин, за да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП), след като спечели конкурс там. Ивайло Илиев пък наскоро беше избран за помощник на националния член от България в Агенцията на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Евроюст).

Делегираните прокурори работят на местна почва по делата от компетентността на европейската прокуратура – за престъпления против финансовите интереси на ЕС като измами, корупция, пране на пари, трансгранични измами с ДДС.

Попова, Калфин и Илиев не са първите делегирани прокурори, който решават да се махнат, преди да изтече 5-годишният им мандат (с право и на нов).

По-рано през м.г. Станислав Стойков също беше готов да напусне европейската прокуратура. Той бе номиниран за член от прокурорската квота на следващия състав на Висшия съдебен съвет, но не получи достатъчно гласове.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече