Забрави ли за войната, или Картонената кула на Путин

0

- Advertisement -

Русия е жертва, а Западът – враг, чието господство трябва да бъде ограничено. Това е новата външнополитическа доктрина на Кремъл, която показва най-вече едно – че Путин живее в свой измислен свят.

Когато Съветът за сигурност на Руската федерация заседава веднъж седмично в Москва, зрителите на държавната телевизия обикновено стават свидетели само на около 30 секунди от встъпителните думи на Владимир Путин. Останалата част от работата остава в тайна, описва АРД традиционното отразяване на събитието. По изключение обаче в петък бяха излъчени 10 минути от заседанието на органа, който съветва президента по въпросите на сигурността, отбраната и външната политика. Това е индикация за важността, която Москва придава на промяната в стратегията.

Забравил ли е Путин за войната?

Владимир Путин е построил картонена кула под формата на нова концепция, дълга 42 страници – символ на руските фантазии за величие, коментира съдържанието ѝ t-online. Според медията лидерът на Кремъл вижда себе си в голяма геополитическа борба със Запада, като застъпник на многополюсния свят и глобалния мир. Изглежда, че руският президент е забравил за агресивната си война, тъй като Украйна е само маргинална нотка в новата доктрина. Само че Русия се вижда не като извършител, а като жертва.

Путин определи документа като актуализация и адаптация към днешните геополитически реалности. Той се различава значително от предишната концепция, приета през 2016-а година. По думите на външния министър Сергей Лавров промените на външнополитическата сцена видимо са се ускорили след началото на т. нар. „специална военна операция“ в Украйна.

- Advertisement -

„Виждаме, че нашата сигурност и развитие са екзистенциално застрашени заради действията на неприятелски държави“, заяви Лавров. САЩ са директно посочени като главен инициатор и пропагандатор на антируските действия. „Като цяло определяме политиката на Запада, насочена към пълното отслабване на Русия, като нов вид хибридна война“, коментира още Лавров. Външният министър обеща да се реагира последователно, а ако е необходимо – и със сила на антируските усилия. Лавров предупреди и, че руските сили могат да бъдат използвани за отблъскване или предотвратяване на въоръжено нападение срещу страната и нейните съюзници.

„Пожелателно мислене“

Като алтернатива Русия се стреми към многополюсен световен ред, се казва в доктрината. Потенциалните Като стратегически партньори са Китай, Индия, държавите от АСЕАН, страните от ислямския свят, Африка, Латинска Америка и Карибите. „Руската федерация възнамерява да даде приоритет на елиминирането на господстващото положение на Съединените щати и други недружелюбни държави в световната политика“, продължава кремълският документ. „Неприятелски държави“ според него са 20 западни страни, включително САЩ, Германия, Великобритания, Полша, България. Това са държавите, наложили санкции срещу Русия и подкрепящи Украйна във военния конфликт.

Според t-online включването на Индия и Китай в списъка на партньорите на Москва е „пожелателно мислене от страна на Кремъл“. Си Дзинпин наистина подкрепя Путин, но действа преди всичко от собствен интерес в областта на сигурността и се възползва от руската слабост. А Индия не проявява никаква склонност да заеме ясно страната на Москва. Делхи всъщност изобщо не желае да заема позиция, възползва се икономически от международната изолация на Русия и гледа на нея като на евтина бензиностанция, пише още изданието.

Източник: Дойче веле

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече